Продължете към съдържанието

Браницки еп. Григорий посети енорията на храм “Св. пр. Илия”, кв. “Дружба”

IMG 3371JPGВ неделният ден на 11 септември, Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит посети енорията на столичния храм „Свети пророк Илия” в столичния кв. Дружба-2. Владиката отслужи възкресната литургия, заедно с председателя на храма протоиерей Емилиян Константинов, протойерей  Димитър Москов и митрополитския протодякон Иван Петков.

В края на светата Литургия архиереят отправи духовни наставления към десетките присъстващи като в края поздрави благочестивото събрание от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той  благодари на предстоятеля, на църковното настоятелство, певците и на всички, които подпомагат и се трудят в храма.

След литургията еп. Григорий посети Социалната кухня към храма, която вече 18 години всеки неделен ден събира бедни, гладни хора, за да ги подкрепи телесно. В началото малкото доброволци започнали да изхранват 30- тина човека, но днес вече броят им надхвърля 450. Сред очакващите топлия обяд има  и много семейства, които са намерили пътя до църквата. За тях църковното настоятелство е организирало занимание- докато родителите чакат за храната, децата събрани в неделно училище се запознават с християнската вяра под грижите на богослов и  доброволци. Владиката разгледа направените подобрения в импровизирана кухня и благослови работата на 15- тината доброволци, които усърдно работеха по зеленчукови заготовки. Повече за историята на доброволческата социална кухня може да прочетете на адрес:

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=53789

След като благослови  бедните християни изпълнили двора на църквата, еп. Григорий  се отправи към новостоящият се храм. Той с радост отбеляза неговия напредък- поставяне на нови прозорци и желязна храмова врата като пожела в скоро време да бъде завършен окончателно и покривът.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:484 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content