Продължете към съдържанието

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отслужи молебен преди началото на учебната година

image8Празничен молебен към Бога за всички преподаватели и учащи се отслужи  на 14 септември Негово Светейшество Българският патриарх Неофит по повод началото на новата 2016/2017 учебна година.

Той възглави и празничната св. Литургия по повод Кръстовден в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. В съслужението взеха участие Браницкият епископ Григорий, Маркианополският епископ Константин, главният секретар на Светия Синод архим. Герасим, който е и и.д. председател на църковното настоятелство при патриаршеската катедрала, и столично свещенство.

В края на богослужението патриарх Неофит се обърна със слово към събралите се, той каза, че "от самото начало на своята поява проповедта за Христа Спасителя се разпространява като блага и радостна вест за Христовата победа над смъртта и повторно отворените за човека райски двери. Тази радост минава през изкушенията и изпитанията, понесени заради нас от Божия Син, и най-вече през разпятието, кръстните страдания и смъртта, за да се стигне и до Възкресението и тържеството на живота."

"Макар днешният ден да е отреден от светата Църква за строг пост и сълзи на покаяние, това е всъщност ден на тържество, ден на единствена по рода си земна и неземна, лична и литургична радост. Радост от това, че днес пред света и пред цялото творение в цялата си строгост, красота и величие отново се възправя и ни осенява Кръстът Христов, презреният някога инструмент на смъртта, станал оръдие на нашето спасение, съкровен символ на божественото домостроителство, пътеводна наша светлина, която неизменно ни упътва към портите на Царството Божие, към предназначението и крайната цел на нашия живот", каза още патриарх Неофит.

На молебена по повод началото на учебната година Негово Светейшество пожела на всички учащи и учащи се успешна учебна година, ползотворен труд и успех във всяко едно начинание. И каза още, че за "малките първолаци, за нас и за целия наш благочестив народ – в Родината и далеч от нея – за неговото мирно настояще и благословено бъдеще, нека още веднъж се помолим с празничното песнопение:

„Спаси, Господи, Твоите люде, и благослови достоянието Си, дарувай победи на православния български народ срещу враговете му, и съхранявай с Твоя кръст Твоето наследие”! (Тропар, гл. 1)."

Тази учебна година прага на родното училище ще прекрачат малко над 66 600 първокласници. От образователното министерство отчитат спад с около 900 ученици, сравнено с броя на първолаците от миналата 2015/2016 учебна година, когато са били 67 503.

Източник: bg-patriarshia.bg

Visits: 0

Skip to content