Продължете към съдържанието

Съборна св. литургия по повод 200-годишния юбилей на Екзарх Антим I

image7Съборна св. Литургия начело със Светейшия Български патриарх Неофит бе отслужена в катедралния храм на гр. Видин „Св. Димитрий Солунски” в деня, в който по инициатива на Видинската света митрополия тържествено бе отбелязана 200-годишнината от рождението на забележителния български първойерарх, политик, общественик, радетел за независима Българска църква и независима Българска държава Екзарх Антим Първи – Видински.

В празничната света Литургия взеха участие архиереи от Българската православна църква, гости от Руската православна църква и от съседните Сръбска и Румънска православни църкви. На предстоятеля на БПЦ патриарх Неофит и, по думите на Видинския митрополит Дометиан, „достоен следовник на своя предшественик Екзарх Антим Първи” съслужиха: Видинският митрополит Дометиан, Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Верейски архиепископ Евгений, ректор на Московската духовна академия и семинария, Тимочки епископ Иларион от СПЦ, митрополитът на Ардял (Трансилвания) Лаврентий (Стреза) от Румънската православна църква, епископите на БПЦ: Велички Сионий – игумен на Троянския манастир, Браницки Григорий – викарий на Софийския митрополит, Траянополски Киприян – викарий на Врачанския митрополит, Знеполски Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, Агатополски Йеротей – викарий на Сливенския митрополит, Белоградчишки Поликарп – викарий на Видинския митрополит, главният секретар на Св. Синод на БПЦ-БП архим. Герасим, както и представителите на Руската и Румънската православни църкви при Българската патриаршия архимандрит Филип (Василцев) и ставр. ик. Нелуц Опря, архим. Макарие от СПЦ, архим. Антим и йером. Спиридон от Видинска епархия, и протод. Александър Нешев, протод. Иван Иванов, йерод. Илия.

Слово за живота на чествания Екзарх Антим Първи произнесе архим. Евтимий от Видинска епархия, който разказа за живота и делото на незабравимия български духовник, както и за подвига му за отстояване на независимостта на на България и на Българската църква. Цялото слово може да прочетете тук – http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=214157

След словото бяха причастени миряните, които се бяха подготвили за св. Причастие. В св. Литургия молитвено участие взеха и монашестващите – монахини и монаси от Видинска епархия. Цялото сестринство на Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий" начело с игумения Таисия също присъства на празничното богослужение.

Специално за празника митрополитът на Ардял (Трансилвания) Лаврентий (Стреза) донесе одеждите на св. Петка-Параскева Търновска, икона на светицата осветена на честните ѝ мощи, както и частица от мощите на св. Андрей Шагуна, който се чества на 30-ти септември, които бяха дарени на Видинска епархия от Молдовски и Буковински митрополит Теофан с благословението на Негово Блаженство Румънския патриарх Даниел.

Одеждите на св. Петка се сменят четири пъти в годината по време на специална служба и свещенослужители и биват подарявани на различни Поместни православни църкви, особено на местата, където са пребивавали мощите на светицата и паметта на св. Петка се чества особено силно.

Митрополит Лаврентий отправи поздрав от името на Румънския патриарх Даниел към Българския патриарх Неофит и духовенството и миряните на Видинска епархия, както и към цялата БПЦ във връзка с бележитата годишнина. Митрополит Лаврентий изтъкна още, че желанието на Румънската православна църква е братските отношения с БПЦ, както и на двете държави – България и Румъния – да укрепват и занапред.

Гостуващите за тържествата архиереи получиха в дар енголпие с образа на св. Йоан Рилски от чието Успение през настоящата година отбелязваме 1070 г. Богомолците пък получиха за благословение икони с образа на светеца.

Между официалните лица в храма бяха: зам.- министърът на икономиката Любен Петров, облъстният управител Момчил Станков, кмета на г-р Видин инж. Огнян Ценков, председателя на общинския съвет Генади Велков и народните представители: Владимир Тошев – ПП ГЕРБ, Филип Попов и Михаил Миков – ПП БСП, Иван Иванов – ПП АБВ.

Катедралният храм "Св. Димитрий", както и други знакови за гр. Видин сгради, е издигнат с благословението и средства на Първия Български екзарх и Видински митрополит Антим.

Източник: bg-patriarshia.bg

 

Visits: 0

Skip to content