Продължете към съдържанието

В София бе осветен параклис в чест на св. Максим Изповедник

02На 8 октомври (събота) Браницкият еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит освети параклиса "Св. Максим Изповедник”, устроен в камбанарията на новостроящия се  храм „Св. апостол първомъченик и архидякон Стефан” в Южния парк. След като бе  извършен краткия богослужебен чин на освещение и бе положен св. антиминс на св. престол, се извърши лития, с която църковното изпълнение влезе тържествено в новоосветения параклис, където бе отслужена и първата св. Литургия в него.

Заедно с владиката съслужиха ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийската света митрополия, ставр. ик. Александър Георгиев, председателят на Църковното настоятелство-протойерей Йоан Куков, свещениците Георги Спасов и Сергей Павлов, и дякон Добрин Христов.

Църковните песнопения бяха изпълнени от певци, ръководени от секретаря на Софийска св. митрополия г-н Андрей Касабов. Към тях се присъедини и иеродякон Юстин от Зографската света обител.

С празнично слово към десетките богомолци изпълнили новоосветения храм се обърна еп. Григорий.

"Изпълнени сме с голяма радост, че още един дом отваря врати, където да се отправят молитви към нашия Спасител Иисус Христос. Още едно място където ще бъдем обединявани от вярата си в Спасителя. Място където ще прославяме единния Бог….Имаме нужда..от такива места където да загърбваме всички житейски грижи и да направим това което Бог ни препоръчва – да се погрижим за нашата безсмъртна душа, която Христос сравнява  неслучайно с всички богатства на този свят и които са преходни. Затова нека се потрудим за спасението на нашата душа.

Храмът Господен е мястото където може да сторим това – в съборна обща молитва "- каза владиката и уточни, че преди 15 години е положен основния камък на този храм. Той сподели за многобройните трудности при строежа и  подчерта, че този параклис е устроен, за да може вярващите от квартала  да има къде да се обръщат към Бога като се надява че богослужебния живот в него ще допринесе за по – бързото строителство на основния храм в чест на св. Стефан. Десетки вярващи се бяха подготвили и пристъпиха към св. дарове.

Браницкият епископ Григорий благослови многобройните жители, дошли да вземат молитвено участие в богослужбата, и им преподаде патриаршеското благословение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:501 limit=50|columns=3}

Visits: 0

Skip to content