Продължете към съдържанието

Празнична вечерня в Клисурския манастир “Св. Петка” край Банкя

IMG 20161013 180253На 13 октомври в Клисурската девическа света обител „Св. Петка”, над гр. Банкя, Софийско бе отслужена празнична вечерня по повод храмовия празник на манастира- Петковден.
Богослужбата беше представена от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Григорий, викарий на софийския митрополит. Негово Преосвещенство каза вдъхновено слово, в което припомни живота на преподобната. Епископ Григорий поздрави игумения Филотея и сестринството от името на Негово Светейшество Българския патриарх и софийски митрополит Неофит и  преподаде неговия благослов.

Снимки: Здравко Кънев

+++

Клисурският манастир „Св. Петка” е построен на древен път, свързващ София със село Брезник. Манастирският комплекс, който се състои от малка църква, жилищни и стопански сгради, е разположен на открито възвишение над село Клисура, на няколко километра от град Банкя. Едно от преданията за възникването на манастира разказва, че през 1238 г. при пренасянето на мощите на св. Петка Българска в тогавашната ни столица Търново по време на българския цар Иван Асен ІІ, литийното шествие, което пренасяло нетленното тяло на светицата, спряло за почивка и така преподобната осветила със светото си тяло това място. Върху него построили църква, а след това и манастир.

В най-ново време, през 90-те години, по инициатива на тогавашния протосингел на Софийска митрополия (сега Ловчански митрополит) Гавриил и с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, започва основно обновяване на светата обител с изграждането на нови монашески сгради на мястото на полуразрушените стари. Строежите и облагородяването на манастирския комплекс продължава и днес, при игуменството на сестра Филотея и сестринството.

{joomplucat:503 limit=12|columns=3}

Visits: 0

Skip to content