Продължете към съдържанието

ПАТРИАРШЕСКО СЛОВО за празника на св. Йоан Рилски Чудотворец

 IMG 4487† Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ


„Радвай се, отче Йоане, защото с твоето нетление
ти проповядваш за Божието всемогъщество”
(Акатист на св. Йоан Рилски, икос 11)

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,
Ваши Високопреподобия,
Досточтими отци,
Обични в Господа, братя и сестри,
Честни поклонници на светата Рилска обител,
В годината, когато светата ни Църква тържествено отбеляза 1070-годишнината от славното успение на Рилския светец и Чудотворец Йоан, неговата света обител отново ни събира днес – в деня на тържествената негова прослава и на пренасянето на неговите свети мощи от Рилската пустиня в Средец. От пустинята на монашеското му уединение – сред суетата на света, от който той беше избягал, та да може обоженото му и прославено тяло още веднъж да засвидетелства на всички колко дивен е Бог в Своите светии и как Той възнаграждава онези, които Му се уповават и които пазят Неговите спасителни заповеди! Затова и днешният октомврийски ден е особено почитан сред всички празници, посветени на паметта на Рилския светец, защото днес, вече не само пред Бога, но и пред света се открива славата на пустинножителя, а в него и неговото име се прославя и целият християнски български род, чийто верен небесен закрилник и ходатай свети Йоан Рилски остава и до днес.
Земен ангел и небесен човек, всебългарски и всеправославен светилник и застъпник – с подобни думи на възхвала Църквата описва Рилския светец, изразявайки неизмеримо дълбокото ни преклонение и възторг пред подвига на инока от Рила планина, който с ангелоподобния си живот и с пълното си отречение от суетата на този свят успя да се издигне над всичко земно и тленно и да заслужи венеца на нетлението и светостта, който Господ е обещал на всички Свои ученици, свидетели и подражатели. И който венец е единствената истинска украса, която подобава на нас като чеда на нашия Небесен Отец.
Ето защо днес паметта ни за светеца от Рилската пустиня отново сгрява сърцата ни, а дивният му подвиг за пореден път ни подсеща, че нашето истинско живелище не е тук, в този скръбен свят, а „на небесата, отдето очакваме и Спасителя, Господа нашего Иисуса Христа, Който ще преобрази унизеното наше тяло тъй, че то да стане подобно на Неговото славно тяло” (Филип. 3:20-21) – така, както бе направил някога със св. Йоан Рилски и както прави с всички онези, които Му се уподобяват, в подвига на аскезата и на дейната любов към Бога и към ближния. Любовта, която не дири своето (1 Кор. 13:5) и от която нищо и никой не трябва да може да ни отлъчи (Рим. 8:35). С тази любов се подвизаваше в дните на своето монашеско уединение и Рилският светец, с тази любов в душите и в сърцата сме призвани да живеем и ние – Христовите и свето-Йоанови чеда и ученици, които в безверното и духовно объркано наше съвремие носим подвига и кръста на Христовото звание и на християнското свидетелство пред света. „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си” (Иоан 13:35), любов и мир – така учеше в дните на Своя земен живот Спасителят, така учи и преподобният наш отец и пустинножител Йоан: „… Бъдете единни, имайте мир помежду си, защото и Господ казва на Своите ученици: Мир ви оставям, моя мир ви давам (Иоан 14:27)… мирът, за който говори пророкът: И неговият мир няма предел (Ис. 9:7)” (из Завета на св. Йоан Рилски).
С тази любов в сърцата и с този мир в нашите души ще можем и ние, подобно на богоносния Йоан, да превъзмогваме всички изпитания и изкушения, които ще се изправят като препятствия пред нашия път към небесата и към нашите вечни небесни жилища. С тях ще надмогваме и всяко внушение на врага на нашето спасение и всеки страх, защото – както казва апостолът – „В любовта страх няма, но съвършената любов пропъжда страха” (1 Иоан. 4:18). За тези и за още много други неща отново ни подсеща днешният празничен ден, в който Църквата тържествува поради небесната прослава на пустинножителя Йоан, комуто всякога с любов и умиление ще продължаваме да пеем:
„Радвай се, тайниче Божий, защото и в пустинята не си могъл да се укриеш;
Радвай се, светилниче Христов, защото и в тъмната пещера си възсиял.
Радвай се, защото твоята родина с божествената светлина си озарил!
Радвай се, отче наш Йоане, Рилски чудотворче, славо и радосте наша!“

(Акатист на св. Йоан Рилски, икос 4).
Честит и благословен празник на всички!

Visits: 0

Skip to content