Продължете към съдържанието

Паничище – Поклонническа екскурзия на долнобански пенсионери

IMG 0163В полите на Рила планина, разположено сред красиви и стари иглолистни гори се намира курортното селище Паничище, край което се намира и най-ниското ледниково езеро в Рила – Сухото езеро. Районът, застроен с много почивни бази, хижи и хотели се счита, че е една от най-широко отворените врати към сърцето на Рила планина. В изграденото селище е създаден Посетителски център "Паничище" към Национален парк "Рила", който има за цел да показва богатството от растителни и животински видове в Рила, да осъществява определени образователни и възпитателни програми и задачи, свързани с опазването на природната среда и така да се подпомогнат туристите, за които селището се явява начална точка към редица хижи, включително и Рилските езера.

По инициативата на малцината постоянно пребиваващи и работещи в рилската местност и с родолюбивата подкрепа на "Рила спорт", Илиян Насков и Ценка Маркова през 2006 година е построен и осветен православен храм, посветен на Успението на Покровителя на българския род и игумен на Рилската Света обител и на Рилската пустиня – преподобния чудотворец Свети Йоаннъ Рилский.
На 19 октомври, когато Православната ни църква почита паметта на Преподобни Свети Йоан Рилски Чудотворец, който е небесен защитник и покровител на българския народ, 50-сет пенсионери от клуб "Надежда" в Долна баня с председател Атанаска Лазарова се отправиха на поклонническа екскурзия до курортното селище Паничище и присъстваха на тържествената света литургия и празничния водосвет в църквата "Св. Йоаннъ Рилский".
Всеки запали свещ за здраве, поклони се пред иконата на рилския чудотворец и се помоли за здраве и по-честити дни в живота.
Църковната служба бе водена от отец Георги Марков в съслужие с йеромонах Серафим Церовски – игумен на манастира "Свети Стефан" в квартал Гюргево на Сапарева баня. Празничната литургия бе украсена и с църковните песнопения на жените от местния хор, а към тях с душевна радост се присъединиха и долнобанки, които пеят в църковния хор в рилския град.
След празничната служба отец Серафим освети и специално приготвения постен бобен курбан-чорба от 100 килограма, специално приготвен тук край светата обител от местния майстор-готвач Йордан Джоргов.
Домакините от църковното настоятелство на храма и съпругата на отец Георги Райна Маркова, въпреки студеното и дъждовно време, топло и сърдечно посрещнаха долнобанските пенсионери. Поканиха ги на празничната трапеза и ги почерпиха с два вида салати – зелева и картофена, по паничка вкусен бобен курбан и по чашка домашна ракия.
Долнобанци благодариха за любезното гостоприемство и потеглиха обратно по пътя към родната Долна баня.
Пътьом групата се отби до Сапарева баня и се разходи до емблематичния гейзер в центъра на града, до съседното село Сапарево, а накрая и до Самоков.
И въпреки навъсеното есенно време настроението на хората от третата възраст бе повече от приповдигнато. Доволни и щастливи от поклонническата екскурзия и срещата с красивата рилска природа и най-вече духовната радост и съприкосновение с покровителя и закрилника на народа ни рилския чудотворец.

Текст и снимки: Любомир Кузев

{joomplucat:511 limit=4}

Visits: 0

Skip to content