Продължете към съдържанието

Посрещнахме частица от мощите на свети Лука Войно-Ясенецки архиепископ Симферополски Чудотворец

IMG 8644Тази вечер Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посрещна в митрополитския храм "Св. Марина" частица от мощите на св. Лука Симферополски.

Светинята  бе пренесена в литийно шествие към митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“, където бе отслужен молебен от Богородския епископ Антоний, който донесе св. частица и Браницкия епископ Григорий, заедно с голямо множество столично духовенство.

+++

Архиепископ Лука, в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на 27 април 1877 година. Завършва гимназия и рисувално училище, а в 1903 г. и медицинския факултет на Киевския университет "Св. Владимир". Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в Медицинския факултет. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет.

През 1921 г. е ръкоположен за дякон, а след седмица и за йерей.

Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско пострижение и името на св. Лука – апостол, евангелист, лекар и художник.

Приема архиепископски сан в най-тежките за Руската православна църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. От 1943 до 1946 г. преосвещеният Лука е последователно архиепископ на Красноярск, на Тамбов и Мичурин и на Кримска и Симферополска епархия.

Подобно на апостол Лука и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика. Особено интересна е книгата му "Дух, душа и тяло".

Представя се в Господа на 11 юни 1961 година. В този ден Църквата празнувала паметта на всички светии, просияли в Русия. Скоро на гроба на светителя Лука започнали да се случват множество изцеления.

През 2000 година с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква светител Лука Войно-Ясенецки е причислен и към лика на руските светии. Мощите му се съхраняват в катедралния храм на Симферопол.

Снимки : Весела Игнатова

Може да изтеглите специално нотирания текст на тропара и кондака на светеца в pdf:

Страница 1

Страница 2

Снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:513 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content