Продължете към съдържанието

Храмов празник и офикия в столичния храм “Св. Параскева”

IMG 0628JPGС отличаване на предстоятеля бе отбелязан празникът на един от най-красивите храмове в София, посветен на св. Параскева Иконийска (на ул. „Г.С.Раковски“).

На 28 октомври, когато Църквата тържествено празнува паметта на Христовата мъченица от Мала Азия св. Параскева, храмовият празник на едноименния велелепен столичен храм започна с архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него в съслужение взеха участие архимандрит Теофан, председателят на тържествуващия храм прот. Йоан Чикалов, храмовото духовенство и мнозина предстоятели и свещенослужители на софийски храмове, подпомогнати от трима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по време на светата Литургия бе  офикиран с титлата „иконом“ предстоятелят на храма отец Йоан Чикалов.

В поздравителните си думи към него архиереят, като отбеляза неговото ревностно служение и му пожела това отличие  да го задължава все така ревностно и всеотдайно да служи на Божия виноград.

По време на свещеническото причащение с пастирско слово се обърна отец Георги от храмовото духовенство.

В края на тържественото богослужение владиката поздрави изпълнилите храма десетки вярващи и припомни житието на св. Параскева. Той прикани да се стремим да имаме и ние нейната вяра, „нейната любов и ревност към Христа, нейното смирение, кротост и милосърдие, с които беше украсена от ранни години“. Като пожела здраве и сили телесни и духовни, епископът преподаде на народа архипастирския благослов на Негово Светейшество.

Накрая прозвучаха многолетствия за новоотличения иконом Йоан Чикалов, за храмовото духовенство и за всички празнуващи деня на св. Параскева Иконийска. Еп. Григорий изказа специални благодарности и на прекрасния църковния хор при храма, с диригент Нели Трошева.

За всички, дошли да влязат в радостта на тържествуващата енория, църковното настоятелство раздаде  ароматно благословено ястие.

Житие на света великомъченица Параскева

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:519 limit=40|columns=3}

 

 

 

 

 

Visits: 0

Skip to content