Продължете към съдържанието

Втори храмов празник на митрополитската катедрала „Св. Неделя“ – 30 октомври, св. крал Стефан Милутин

106JPGПо традиция, на 29 октомври, след края на св. Лигургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ , се чете акатистът на Св. Крал Стефан Урош II Милутин, и духовенството пренася мощите му от кивория на светия Престол, където се преобличат в нова дреха, а платът под дрехата, с който са повити мощиге, се нарязва на малки парченца и се раздава на вярващите за благословение и за помощ на болни и страдащи.
И тази година в предпразничния ден храмът бе изпълнен с много вярващи, дошли с няколко автобуса от Белград и различни краища на Сърбия – родината на светия Боговенчан Крал Стефан Милутин. Светата Литургия и чина по преобличането на Св. Крал оглави Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Мина Минчев, председател на Църковното настоятелство на митрополитската катедрала „Св. Неделя“ в съслужение с храмовото духовенство, клирици на БПЦ и на Сръбската православна църква.

Сред гостите от Сръбската Православна Църква, които съслужиха и молитвено участваха в богослужението, бяха йером. Серафим, игумен на Суковския манастир „Успение Богородично“, и йером. Паисий, протосингел Мардарий, игумен на Погановския манастир „Св. Йоан Богослов“, йером. Панарет от Белградо-Карловачката архиепископия, йером. Теодосий, игумен на манастира Руян в Жичка епархия, йером. Душан от Браничевска епархия, протойерей Никола Петров, архиерейски наместник на Сурдулица и Босилеград – Вранска епархия, протойерей Ново Гоич от Белград, йерей Игор Каранович от Панчево, йерей Арсений от Белград, йерей Жарко Димич от Пирот, йерей Горан Мишанович от Белград и дякон Славчо Обрадович от Ниш.
Новата великолепно извезана дреха на Св. Крал тази година бе дарена от монахините Екатерина и Възкресия от манастира „Св. Троица“ – Орешковица, дошли заедно с духовния си наставник йером. Душан, известен с молитвата си за Благодатен огън не само в пределите на Сръбската Църква. Дрехата и стихара лично е ушила и избродирала майка Екатерина, а при тазгодишното си поклонение в Светата Земя монахините са осветили одеждите на Божи Гроб, Голгота и Камъка на Миропомазанието. Със сълзи на радост в очите монахините получиха от о. Мина одеждите, в които бе облечен Св. Крал през изминалата година, за да ги отнесат за благословение в манастира си, намиращ се до с. Ждрело, Браничевска епархия в Източна Сърбия.
След като многото подготвили се за Св. Причастие получиха Светите Тайни, с топли слова за празника към гостите и богомолния народ се обърнаха ставр. ик. Мина Минчев и ик. Кирил Попов.
Богослужението завърши с многолетствия за българския и сръбския патриарси и народи и всички присъстващи получиха благословена анафора и парченце от дрехата на Св. Крал.
Голяма част от гостите продължиха своето пътуване към Велико Търново за поклонение на гроба на св. Сава Сръбски, който се намира в църката „Св. Четиридесет Мъченици“.
Празничното Бдение с Петохлебие в навечерието на храмовия празник оглави иконом Кирил Попов.
На 30 октомври, деня, когато нашата Църква почита паметта на светия Боговенчан Крал Стефан, тържествената празнична св. Литургия отслужи Негово Преосвещенство Тивериополския епископ Тихон в съслужение с арх. Теофан Диновски, ставр. ик. Мина Минчев, председател на храма, ставр. ик. Антон Вълчанов, иконом Кирил Попов, иконом Антоний Алексиев, председател на столичния храм „Св. Димитър“, свещ. Васил Танев от старинния храм „Св. София“ и дякон Петър Кодуски. С проповед върху евангелското четиво и житието на чествания Божий угодник, чиито нетленни мощи чудотворят от векове в столицата ни, към вярващите се обърна о. Кирил Попов.
Празникът завърши с многолетствие и отново на всички присъстващи бяха раздадени за благословение парченца от дрехата на Св. Крал.
За здраве вярващите бяха гостени и с осветен корбан.
Текст и снимки: Нина Комарова
Снимки в олтара от преобличането на Св. Крал: иподякон Марио Стоименов
Снимки в олтара на празника: иподякон Николай Пенев
Видео: Соня Анкова

{youtube}XChEp21SFII{/youtube}

{joomplucat:521 limit=50|columns=3}

Visits: 0

Skip to content