Продължете към съдържанието

Приветствие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Деня на народните будители 1 ноември 2016 г., София

Скъпи сънародници,
Денят на народните будители ни подканва да се завърнем назад във времето, когато с живота и с делата си христоименитите наши предци сочеха на благочестивия ни народ пътя на непримиримостта и достойнството, на онази истинска свобода, която се дава само на търсещите Христа Спасителя, Който е казал: „Ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни“ (Иоан 8:32). Вдъхновявани от този божествен идеал за свободата, строителите на днешна България полагаха всички свои дарования, сили и способности, а понякога дори собствения си живот, за бъдещето на своите братя и сестри по вяра и род, с които споделяха съдбата на вековното робство.
В деня, определен за светлата памет на всички тези колоси на българския дух – ние отново прекланяме глави пред тяхното дело, свеждаме чела пред техния подвиг и възнасяме нашите молитви към небесата в моление за вечната им памет и за пребъдването на техния идеал – духовно и политически свободната и независима наша родина България, която е наш дом и наше отечество, наша радост, утеха и опора в дни на изпитания и на криза на ценностите и духовността, които преживяваме в началото на третото хилядолетие.
Денят на будителите на съвременна България е тясно свързан с Църквата, което не е случайно. В Църквата са скрити силите и способностите на свободния български дух и в нея те намират своите основания, своето оправдание и своето бъдеще. Възраждането на благочестивия ни народ започна от делото на един монах – преподобния Паисий Хилендарски – чадо както на своя народ, така и на Христовата Църква, за да премине през всички онези колоси на православието у нас, без които българската духовност щеше да е лишена от съдържание особено днес когато благочестивият български дух отново намира своето съдържание и своята свобода не другаде, а именно в Църквата, кораба на нашето спасение.
Честит и благословен празник!

† Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Visits: 0

Skip to content