Продължете към съдържанието

Навършват се 4 години от смъртта на Българския патриарх Максим

IMG 4024На 6 ноември се навършват 4 години от блажената кончина на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

В негова памет днес, в митрополитския храм "Св. Марина", в двора на Софийската митрополия  бе отслужена заупокойна св. Литургия и панихида за мир и спасение на душата на най-дълго първосветителствалия Български патриарх.
С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който взе молитвено участие в заупокойните служби, богослуженията  бяха предстоявани от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, свещеник Васил Танев и дякон Деан Коруноски. Молитвено участие взеха служители на Софийската св. митрополия, сред които началникът на патриаршеския кабинет г-н Теодор Атанасов.
След края на Литургията в центъра на храма бе отслужена панихида за приснопаметния патриарх Максим. В средата на храма, застанали пред аналой с портрета на патриарха духовниците  и присъстващото църковно изпълнение се помолиха за упокоение на душата на приснопаметния  патриарх, който повече от 40 години ръководеше Българската православна църква. Със свещ в ръка духовенство и народ, всички заедно, отпяваха умилителните и траурни песнопения и отново си припомниха бащинската загриженост, ведрата усмивка и излъчващата спокойствие осанка на мъдрия ни първойерарх.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:524 limit=30|columns=3}

Visits: 1

Skip to content