Продължете към съдържанието

Архиерейска вечерня за празника на храм “Св. архангел Михаил”

 

 

Архиерейска празнична вечерня в СимеоновоНа 7 ноември 2016 г. в храм "Св архангел Михаил" в кв. "Симеоново" на столицата Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, отслужи празнична вечерня с петохлебие.

В съслужение с него бяха ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийската света митрополия, председателят на Църковното настоятелство на храма-домакин свещеник Иван Христов, протоиерей Лазар Георгиев от храм "Св. Георги" в Горубляне, иконом Виктор Нешев от бистришкия храм "Св. Георги", свещеник Васил Танев и митрополитският протодякон Иван Петков. Певците, вдъхновено изпълнили песнопенията, бяха водени от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийската света митрополия. 
Малкият храм беше изпълнен с богомолци от квартала, а в песнопенията се включиха и малките възпитаници на енорийското неделно училише, водени от своята учителка Велина Андонова.
В словото си Браницки епископ Григорий подчерта ролята на безплътните небесни сили – ангелите Божии, които призоваваме за наши помощници и застъпници: "Св. архистратиг Михаил е вождът, предводителят на Небесното воинство. Това Небесно воинство, което Бог сътвори преди човека, това Небесно воинство, което Му служи, което изпълва Царството Божие, това Небесно воинство, което е разпределено от Бога така, че всеки, който се роди и приеме свето кръщение да получи ангел-хранител, ангел-пазител. Ангел, който да бди над него. Ангел, който невидимо да присъства около всеки човек, да го подпомага, да го подкрепя в доброто и да го предпазва и избавя от злото. Да го води по пътя към Царството Божие…".
Като поздрави енорията с храмовия празник, епископ Григорий преподаде на десетките присъстващи патриаршеското благословение на Негово светейшество и им раздаде по късче от петохлебието.  
 
Текст и снимки: Мартин Митов

{joomplucat:526 limit=20|columns=3}

 

Visits: 1

Skip to content