Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит прие новия унгарски посланик у нас

DSC 0054Днес, 7 ноември, Негово Светейшество Българят патриарх Неофит се срещна с г-жа Текла Харангозо-Балажне новоназначения посланик на Унгария у нас. Нейно превъзходителство, която е от два месеца в България бе придружена от г-н Золтан Хорват, заместник ръководител на мисията, г-жа Дьордьи Димитров, директор на Унгарския Културен институт в София и Тамаш Будаи, Първи секретар и Търговско аташе.

Срещата започна с радостната новина за гласуваното решение от българския и унгарския парламент за отбелязване на Ден на Българо-унгарското приятелство. Единодушно е определена датата 19 октомври- деня, в който почитаме св. Йоан Рилски Чудотворец. Тя сподели за запомнящото се посещение на патриарх Неофит в Будапеща през месец май т.г. и за успешната програма „Култура и светиня“, която спомага за добрите отношения между двете държави.Стана ясно, че г-жа Текла в детските си години е живяла у нас и прекрасно говори български език.
Нейно Превъзходителство сподели, че е имала възможност да се запознае с културата и традициите  в България и поради този факт и е било възможно да организира посещението в България на  президента и  министър – председателя  на Унгария, които скоро след назначението й са дошли на посещение в страната ни.
Тя разказа, че в Унгарския парламент има и депутат- българин, който се грижи за добрите двустранни отношения. Също така стана ясно, че посолството подържа добри връзки със Софийския университет и повече от 30 години има специалност „Унгарска филоолгия“, в който се обучават ок. 40 студенти.
С подаръци, паметна снимка и пожелания за успешна работа завърши срещата на патриарх Неофит с унгарската посланичка и нейния екип.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:181 limit=30|columns=3}

Visits: 0

Skip to content