Продължете към съдържанието

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний отслужи св. Литургия на мощите на св. Николай в гр. Бари

1JPGНегово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний отслужи на 12 ноември, при своето първо посещение в гр. Бари, св. Божествена литургия при мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец. С благословение на Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит, митрополит Антоний предвожда  поклонническото пътуване на вярващи от софийски енории до мощите на св. Николай в гр. Бари, организирано от храма-Подворие на Руската Православна Църква „Св. Николай” в гр.София. Заедно с митрополит Антоний съслужиха настоятелят на храма-Подворие на РПЦ „Св. Николай” в гр. Бари протойерей Андрей Бойцов, настоятелят на храма-Подворие на РПЦ „Св. Николай” в гр. София архимандрит Филип (Василцев) и архимандрит Теофан (Диновски).

След отпуста на Божествената литургия митрополит Антоний се обърна с архипастирско слово към българските поклонници и топло приветства настоятеля на Патриаршеското Подворие в гр. Бари- протойерей Андрей Бойцов, подчертавайки неговите трудове за развитието на поклонничеството до великата общоправославна светиня.
Митрополит Антоний бе приветстван от приора на базиликата „Св. Николай” Циро Капотосто, който му подари шишенце с чисто миро от мощите на светителя от тазгодишното отваряне на мощите на светеца на 9 май. Високопреосвещеният владика благодари за гостоприемството и предоставената възможност за отслужване на св. Литургия на мощите на св. Николай в ден, извън графика определен за православни богослужения. В базиликата, освен мощите на св. Николай, се пазят ценни реликви, сред които са частици от Трънения венец и от Кръста на Иисус Христос. Сред християнските реликви в гр. Бари са и нетленните мощи на св. мъченица Коломба (пострадала в 276 г. след Р.Х. при император Валентиниан), които се пазят в катедралния храм на града.
Митрополит Антоний оглави Всенощното бдение и неделната св. Литургия (13.11.)  в храма „Св. Николай” на Патриаршеското Подворие на РПЦ в гр. Бари.
По време на тридневното пътуване поклонниците посетиха още гр. Матера, известен със скалните си християнски църкви от първите векове, какго  и с това, че е мястото, където са заснети филмите „Страстите Христови” на Мел Гипсън (2002) и „Евангелие от Матея” на Пазолини (1964) и мн. др. Град Матера е кандидат заедно с гр. Пловдив за културна столица на Европа за 2019 г. В гр. Алберобело, който е в списъка на Юнеско заради неповторимата си средновековна архитектура. Поклонническата  група се поклони на мощите и на светите Козма и Дамян Асийски, почитани от местните като покровители на града.

Източник: www.podvorie-sofia.bg
Снимки: Нина Комарова

{joomplucat:183 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content