Продължете към съдържанието

Свещеническа конференция се проведе в София

IMG 3922JPGНа 18 ноември в залата на Софийската св. митрополия се проведена свещеническа конференция. Духовници от цялата Софийска епархия, архиерейски наместници, предстоятели на храмове, игумени на манастири и енорийски свещеници се събраха, за да получат напътствия от епархийското ръководство за предстоящите избори на църковни настоятелства и да поставят на обсъждане актуални проблеми.

Лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит благослови църковното събрание и каза: "Нека да споделим всичко, което ни вълнува, което можем да предприемем и осъществим успешно. Да вървим ръка за ръка и да преодоляваме трудностите заедно"- пожела светейшият владика.

Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит откри конференцията и запозна присъстващите с актуалните въпроси.

На първо място бяха разяснени предстоящите редовни избори за църковни настоятелства, които трябва да бъдат проведени през месец ноември при строго спазване на изискванията на устава на БПЦ.

Обърнато бе специално внимание на възрастта на църковните настоятели /не по – млади от 30 г./ и на местожителството им по лична карта. Разясниха се положенията, при които в обезлюдени села има минимален брой жители, които са на преклонна възраст и не желаят да се ангажират с църковно настоятелство.

Владиката прочете издадените окръжни послания, в които се настоява да бъдат предоставени в митрополията копия от документи за собственост на църковните имоти, договори за наем и др., които ще са необходими за изработване на подробен архив на дадения храм. Присъстващите бяха запознати с откриването на нов отдел и с работещия вече сайт на Софийска митрополия, към които духовниците трябва да изпращат сведения и новини.

Епископ Григорий специално подчерта за нуждата от грижа за чистотата на св. олтар и благолепието на поверения храм и напомни редовно да се дават отчисленията за свещи и отчитат дължимите вноски по бюджета. Той увери, че започва редовно провеждане на свещенически конференции, както в София, така и по отделните архиерейски наместничества. Те ще започват с отслужването на св. Литургия, след което ще се прави разбор на изпълнението на служащите и обсъждане на пропуските /ако има такива/. Епископът призова още, да се обърне внимание на необходимите последования и чинопоследования при смъртен случай на духовник, което се налага при зачестилите напоследък случаи. От своя страна свещениците поставиха въпроса за липсата на църковни певци /особено в околиите/ и необходимостта от певчески курсове, които да подготвят такива, като владиката изрази готовност да подпомага обучението на такива.

Софийското духовенство бе запознато с решенията на Св. Синод за предстоящото честване на 1100 г. от Успението на св. Климент Охридски и празничния концерт в чест на Деня на християнското семейство, който тази година ще се състои в митрополитската катедрала „Св. Неделя“.

Конференцията бе закрита и дълго време еп. Григорий продължаваше да отговаря на въпроси, отправени от свещениците, и да уточнява предстоящи архиерейски богослужения.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:534 limit=40|columns=3}

Visits: 1

Skip to content