Продължете към съдържанието

Патриаршеска литургия за Въведение Богородично

IMG 4877JPGХристиянският празник Въведение Богородично бележещ „началото на Божието благоволение”, бе тържествено отпразнуван с патриаршеска литургия в столичния храм “Св. Кирил и Методий“ (в близост до Женския пазар), който в този ден отбелязва своя втори храмов празник, тъй като в южната част на храма има параклис, посветен на празника.

Заедно със Светейшия владика съслужиха митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, гл. секретар на Св. Синод архим. Герасим, ставр. ик. Ангел Ангелов – софийски протосингел, ставр. ик. Александър Величков – предстоятел на храма, ставр. ик. Николай Николов, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия у нас, ик. Василий Сарян, протойерей Николай Георгиев, свещеник Методи Корчев от храмовото духовенство и митрополитският протодякон Иван Петков.

Изпълнилите храма миряни се радваха на благолепното архиерейско служение и на прекрасното изпълнение на певческия смесен хор при храма, който носи името на известния български музиколог Петър Динев и се ръководи от Боряна Найденова.

Богородичният празник, който се почита и като Ден на православната християнска младеж и семейство, събра на съборна молитва в храма множество християни – малки и големи.

В края на литургията с присъсщото си красноречие митрополит Йосиф произнесе вълнуваща проповед за св. Богородица и нейния пример. Той запозна присъстващите с дейностите, които развива българската епархия в Америка и направи равносметка за постигнатото през 35- те си години на служение на Българската църква зад граница. Той представи и подари за храмовата библиотека новоиздадените жития на български светии на английски език, както и наскоро отпечатаната книга със службата и завета на св. Йоан Рилски Чудотворец.

Негово Светейшество патриарх Неофит, в края на богослужбата благослови многобройните вярващи, поздрави отец-предстоятеля и енорияшите с храмовия празник и даде своето първосветителско благословение, като призова Богородичните майчини молитви да закрилят християнските домове, а Божието благословение да бъде над всички нас.

От своя страна отец Александър отправи своите и на храмовото духовенство благодарности към Светейшия Български патриарх за неговите грижи и молитви, благодари на митрополит Йосиф за участието му в празника и с красиви букети им отправи благопожелания за здраве и успех в служението.

 

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за празника Въведение Богородично, 21 ноември 2016 г., храм „Св.св. Кирил и Методий“, София

 Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:537 limit=42|columns=3}

Visits: 1

Skip to content