Продължете към съдържанието

Празнична вечер в чест на Въведение Богородично

IMG 5292JPGНа 21 ноември в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя" се проведе традиционна ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕР по случай ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО – Ден на православната християнска младеж и семейство. Тя се организира от Софийската света митрополия и Богословският факултет при СУ „Св. Климент Охридски”, с благословението на Негово Светейшество НЕОФИТ, митрополит Софийски и патриарх Български.

Негово Светейшество патриарх Неофит лично присъства на празничния концерт, който за първи път се организира в катедралния храм "Св. Неделя". Той пристигна придружен от Негово Високопреосвещенство митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, от Техни Преосвещенства: Браницки епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит и Маркианополски епископ Константин, и главния секретар на Св. Синод- архимандрит Герасим.

Свещенослужители на Софийска епархия, декана на БФ към СУ – проф. д-р Ал. Омарчевски, преподаватели и студенти на БФ, множество семейства миряни очакваха в храма началото на празничната вечер. Тя започна с встъпителни думи на еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Водещ на вечерта бе Негово Високоблагоговейнство ставр. иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска света митрополия, който представи свещеник Станислав Иванов, подготвил духовна беседа по повод  на празника.

В празничната програма взеха участие деца от детска вокална група “Рая” при 20 основно училище ”Тодор Минков” в гр. София, с художествен ръководител Надежда Димитрова, сборна група от Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски”, с диригент Калин Кирилов, Източен хор при Богословски факултет на СУ, с диригент Любомир Игнатов, смесен хор при столичния храм ”Св. Климент Охридски ”, с диригент проф. Ванилия  Кисьова и Софийският свещенически хор, с диригент ик. Кирил Попов.

Музикалната програма завърши с многолетствие за Светейшия Български патриарх и за всички, които празнуват този празник.

От своя страна първойерархът на Българската църква отправи духовно напътствие за укрепване на християнското семейство и даде своя първосветителски благослов на всички уважили празника и това тържество.

По традиция в края на вечерта Негово Светейшество бе приветстван от името на християнските семейства. Тази година той получи благопожелания и красив букет от презвитера Ивета Змейкова.

Химнът на православната християнска младеж “Напред след знамето Христово” прозвуча като завършек на празничната вечер в изпълнение на всички присъстващи.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Видео: Соня Анкова

{youtube}cd1qN_eiHlM{/youtube}

 

{joomplucat:538 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content