Продължете към съдържанието

Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” отбеляза храмовия си празник

IMG 5589JPG„На какво ни учи монах Алексий, в мире св. Александър Невски? Да знаем, че всеки един от нас кръстен в името на Отца и Сина и Св. Дух, и съчетан с Христа, е призван да бъде войн Христов. Да воюва с поднебесните сили на злобата, да отблъсква с щита на вярата стрелите на лукавия, да проправя с духовния меч пътя на спасението”, каза в словото си Негово Високопреосвещенство митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който възглави празничната св. Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

Митрополит Йосиф съслужи с Техни Преосвещенства Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит и Маркианополски еп. Константин, архим. Герасим, главен секретар на Св. Синод и и.д. председател на църковното настоятелство на ПКСХП „Св. Александър Невски”, ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска св. митрополия и свещеници от столицата.
В богослужбата и светейшият Български патриарх Неофит взе молитвено участие, а в края на св. Евхаристия благослови всички дошли да уважат празника на патриаршеската ни катедрала.
„Св. Александър Невски ни учи на вяра, на мъдрост, на сила и на мъжество и то в днешно време, когато Изтокът и Западът правят всичко възможно да се обединят. И в същото време пришълци и нашественици от изток, се стараят мирно да се преселят на запад. Св. Александър Невски може да ни бъде от полза със съветите си да възлагаме всичките си надежди на Бога, да потърсим Неговата всесилна помощ и никога… никога да не забравяме и изоставяме паметните му слова: „Не в силата е Бог, а в правдата”, каза още митрополит Йосиф в края на тържественото богослужение. Той подчерта също, че по отношение на опитите на някои западни вероизповедания и на някои източни православни църкви, „да признаем протестантските изповедания за църкви, достойно, като св. Александър Невски можем да отговорим: „Ние знаем истинското учение на Църквата, а вашето не приемаме”, каза в словото си той.
След края на проповедта архим. Герасим от името на църковното настоятелство и от името на всички, които се трудят за благолепието на храма, поздрави Негово Светейшество патриарх Неофит, като му пожела още дълги години да бъде председател на патриаршеската катедрала. Духовното тържество завърши с гръмко многолетствие.
Текст: бг патриаршия
Снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:539 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content