Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия за празника на св. Екатерина

IMG 5855JPGНа 24 ноември Православната църква чества св. Екатерина. В столичния квартал "Орландовци"се намира единственият софийски храм, посветен на светата великомъченица. Той се намира в непосредствена близост до храм "Св. Петка" и е построен върху основите на стар параклис през 2011 г., като е осветен с пълния чин на освещаването.

В празничния ден с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит Браницкият еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит възглави св. Литургия. Заедно с него съслужиха: ик. Иван Плещов, протойерей Борис Петров, свещениците Константин Авайчев и Александър Кирилов и митрополитският протодякон Иван Петков.
Множество жители на квартала се стекоха да поднесат своята почит към св. Екатерина. Празникът бе уважен от кмета на район Сердика" инж. Тодор Кръстев.
Потокът от вярващи не секна по време на богослужбата въпреки работния ден. В края на Литургията еп. Григорий се обърна към присъстващите с празнично слово, в което припомни житието на св. Екатерина и отбеляза, че това е единственият храм в София, посветен на Божията невеста и ние трябва да се стараем с вярата и дръзновението на св. Екатерина да изпълняваме Божиите наредби в живота си.
След св. Литургия по традиция в двора на църквата бе отслужен празничен водосвет и бе раздадено благословено ястие, подготвено от църковното настоятелство.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:540 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content