Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит след светата Литургия в деня на св. Климент Охридски, ПКСХП „Св. Ал. Невски“, 25 ноември 2016 г., София

† Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Ваше Високопреосвещенство,
Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,
Ваше Величество,
Уважаеми представители на гражданската и научна общественост,
Досточтими отци,
Скъпи студенти,
Обични в Господа, братя и сестри,
С неизразима духовна радост отправяме днес нашите молитви и благодарността си към Всеподателя за всички Негови благодеяния и особено за Великата Негова милост – в деня на паметта на Охридския светец и чудотворец Климент да можем да се поклоним на всечестната негова глава, съхранявана в светата обител „Св. Йоан Предтеча“ и донесена в престолния ни град София от нашия събрат – митрополита на Верия, Кампания и Науса Високопреосвещения Пантелеймон, който в знак на взаимната любов между нашите народи и на нашето братско в Светия Дух общение се присъединява към радостта на нашата Църква в отбелязването на 1100-годишнината от блаженото успение на равноапостолния наш архипастир и учител, „първия епископ на българския език“ – божествения Климент.
Присъствието днес сред нас на нашите братя от Гърция е знак за нашето единство във вярата и видим израз на изпълнението на завещаната ни от Христа Иисуса заповед: „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си“ (Иоан 13:35). Надяваме се, че дните, посветени на свети Климент Охридски, ще бъдат за всички нас благодатни дни на радост от взаимното общение и свидетелство за пазеното от нас „единство на духа чрез връзките на мира“ (Еф. 4:3).
В тези благословени дни, когато ни събира нашата обща памет и почитта ни към личността и делото на равноапостолния св. Климент, се връщаме назад във времето, към началото на Евангелската проповед, когато първите Христови апостоли се разпръснаха по цялата земя, за да благовестят на всички „благоприятната Господня година“ (Лука 4:19) и дошлото в нашия свят начало на нашето спасение. Подражавайки на тези първи благовестители Господни, събралият ни днес свети Климент Охридски също не пожали своите сили и отдаде целия си живот на мисията на Църквата сред неговите братя от българския род, които настави във вярата и в божествените писания, утвърждавайки славянската писменост и обучавайки хиляди свои ученици, плодовете от чиито усилия могат да бъдат видяни и днес по целия православен християнски свят.
Да молим Бога апостолската ревност в Неговата света Църква, по примера на Христовите апостоли и на Охридския светец и чудотворец св. Климент никога да не отпада, но да укрепва и се утвърждава в нашия свят, който и днес продължава да се нуждае от Христа Иисуса и от Неговото спасително слово.
По молитвите на св. Климент Охридски Бог да милва и спасява всички нас!
Честит празник!

Ваше Високопреосвещенство,
Позволете ми от името на Св. Синод да Ви удостоя с високия орден на Българската православна църква – Българска патриаршия „Св. Климент Охридски“, първа степен. Аксиос! Достоин!

Visits: 0

Skip to content