Продължете към съдържанието

Конференция в чест на 1100 г. от успението на св. Климент Охридски

2 1100 DSC 0077aВ чест на 1100 години от Успението на св. Климент Охридски в БАН се проведе тридневна Международна конференция на тема: „Св. Климент Охридски в културата на Европа“. Тя бе открита на 25 ноември  и се проведе в Големия салон на академията. Организатори на събитието са Българската академия на науките, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Българската православна църква.

В конференцията участваха над 80 учени от 16 държави, които изнесоха доклади в 10 тематични секции. Филолози, историци и изкуствоведи представиха  най-новите научни изследвания за живота, дейността и епохата на св. Климент Охридски. Като официални гости в работата на научния форум се включиха представители на Столичната община, Националната комисия за ЮНЕСКО, Съюза на българските журналисти, Националния комитет на славистите в България, академици, член-кореспонденти, общественици и културни дейци.

При откриването на събитието председателят на Научния комитет чл.-кор. Светлана Куюмджиева подчерта, че конференцията ще допринесе за взаимния обмен на научни знания, за запазване и развитие на ценностите, които Св. Климент Охридски и неговите съратници са ни завещали.

В приветствието си към участниците Председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров отбеляза, че св. Климент е една от най-значимите фигури в българската и славянската история и днес се отдава заслужена почит към личността му. Акад. Таки Фити, председател на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) поднесе поздравления и определи делото и личността на светеца като феномен за епохата си и с принадлежност към всички славянски народи. От името на Българския патриарх Неофит поздравление прочете Негово Преосвещенство Тивериополския епископ Тихон, патриаршески викарий. В него се казва:
“Вярна на апостолския призив свято да почитаме и винаги да имаме в паметта си онези, които са ни настовлявали във вярата и божествената мъдрост, през настоящата 2016 година Православната ни Църква отделя особено богослужебно и църковно-обществено внимание към личността и делото на един от онези великани на православния български дух и колоси на нашата духовна и културна история, без които България никога нямаше да бъде тази Държава на Духа, която и в най-тежките за целия Православен свят моменти успя да съхрани и да предаде на поколенията скъпоценните бисери на вярата и на светото Православие.

Характерът, мащабите и плодовете от делото на Охридския светец и чудотворец Климент отдавна са надхвърлили поместното и чисто църковно негово почитание. Ето защо, съвсем естествено е, към богослужебната и молитвена прослава, през настоящата 1100-годишнина от неговото блажено успение да се прибави и възхвалата на неговото духовно-културно и църковно-просветно дело. Възхвала, изразяваща се в нови творчески изследвания на наследството и заветите на монаха, клирика, пастиря, учителя, книжовника и химнографа от Охрид, който с неуморния си труд продължи делото на светите Солунски братя. Даде не само на своите сънародници, но и на целия славянски свят възможността да черпи с пълни шепи от съкровищницата на православната духовност, а, заедно с това, и достойно да се приобщи към онзи духовен и културен християнски свят, чиято наследница е съвременната европейска цивилизация.

Всесърдечно и с радост приветстваме настоящата конференция, посветена на св. Климент Охридски, и благопожелаваме на всички Вас истинско свето-Климентово дръзновение и нови успехи в творческото осмисляне на великото му дело! Божието благословение и Неговата неоскъдяваща благодат да бъдат с всички вас!”

Големият юбилей е включен в Културния календар на ЮНЕСКО за 2016 г. по предложение на БАН и е подкрепен от още седем научни институции от Гърция, Италия, Македония, Полша, Русия, Словакия и Сърбия.

В празничния  25 ноември в Централното фоайе на БАН бе открита изложба „Св. Климент – Просветителят“, организирана от Кирило-Методиевския научен център при БАН със съдействието на Научния архив на БАН.

 

Visits: 0

Skip to content