Продължете към съдържанието

В памет на църковния историк проф. д-р Христо Стоянов

IMG 8267JPGНа 2 декември т. г. в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се отслужи панихида  за всички починали ректори и преподаватели на духовната ни Алма матер. 

Повод за заупокойната богослужба бе навършването на 75-години от рождението на църковния историк проф. д-р Христо Стоянов  Христов (1941-2000 г.). В негова памет след чинопоследованието се състоя и международна научна конференция.

Да почетат своя учител-богослов, ерудиран преподавател, духовен и добър колега, прекрасен събеседник, приятел и сродник, в параклиса  на Богословския факултет се събраха десетки хора. 
Сред присъстващите бяха Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, митрополитът на САЩ, Канада и Америка Йосиф, Браницкият еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, деканът на БФ- проф. д-р Ал.Омарчевски, зам.–деканите, всички преподаватели на Богословския факултет, представители на Великотърновският университет и Историческия факултет на СУ,  настоящи водещи учени, както от страната, така и от чужбина.
Специално за форума в София пристигнаха богослови и църковни историци от Гърция, Германия, Швейцария и Чехия. Сред тях бяха църковният историк проф. Адолф-Мартин Ритер от университета в Хайделберг, проф. Доминик Буркхард от Вюрцбург и политическият социолог проф. Волфганг Шрьодер.
Панихидата бе отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф в съслужение с храмовото духовенство.
В края на заупокойното последование митрополит Йосиф изказа възпоменателно слово, в което говори за нашите учители в богословието, на които трябва винаги да сме признателни.
 „…Като богослови знаем, че няма ученик по- горен от своя учител. Като духовници ние, учениците сме длъжни не само да помним нашите наставници, но и да се молим за тях. Блага дума да кажем, делото им да възвеличим, Бога да прославим чрез техните добри и светли дела. Проф. Стоянов и всички поменати от нас  действително подражаваха с думи, дела и с помисли на Господа, поради което като техни ученици по думите на св. ап. Павел сме длъжни и ние да им подражаваме”- каза в словото си митрополит Йосиф и сподели калко многобройни спомени има от проф. Стоянов.
"….Като студенти той ни канеше за непринудени срещи, но срещите ни се превръщаха в лекции. Окуражаваше нас младите да не са боим, защото Господ е с нас и сНегова помощ ще преуспеем. Той настояваше като студенти добре да се подготвим за бъдещото ни служение в Българската църква.
„Старай се да приемеш в живота си и нещата, които не можеш да промениш- съветваше той. Имай куража да промениш нещата, които можеш и гледай да се добереш до мъдростта за да разбераш разликата.“…Един път го провокирах и го питах: преуспяло ли е православното християнство? А той ми отвори, че Христос забранява задаването на този въпрос. И този Господен отговор се разбира от Божията забрана да се обръщаме назад, да гледаме човека и да съпоставяме себе си с достиженията или неуспехите на другите. Бог казва да съпоставяме само нашето несъвършенство със съвършенството на Небесния ни Отец. Когато ние вървим така след Бога и безрезервно изпълняваме тази негова поръка, тогава можем да кажем дали е преуспяло православното християнство. Ако ти така действаш,значи е преуспяло православното християнство- отговори той.“

Архиереят изказа съболезнования на семейството на покойния богослов от името на Светия Синод и призова всички да се молим за упокоение на душата му, „тъй като това е единственото, от което той има нужда сега“.

След богослужението в аулата на факултета  се проведе международна конференция в памет на професора. Тя бе организирана от неговия син д-р Климент Христов, съвместно с БФ. С изследователски доклади в нея се включиха изтъкнати професори от България и чужбина. Творческият път на професора бе представен в изложба съпътстваща конференцията.

+++

Проф. Христо Стоянов Христов е роден на 6 юни 1941 г. в гр. Пазарджик. През 1960 г. завършва Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“ на гара Черепиш, Врачанско, а през 1965 г. завършва Духовната академия “Св. Климент Охридски” в София. През годините 1967-1969 специализира в Босе, Швейцария, и в Бохум, ФРГ. От 1966 г. е аспирант (докторант) по История на Църквата, а докторатът му е върху протестантските мисии в България, защитен през 1971 г. От същата година е асистент по църковна история, от 1979 г. – доцент и от 1985 г. – професор. Преподава Обща история на Църквата, История на БПЦ и История на съвременните православни църква. Защищава хабилитационен труд на тема „Из историята на иконоборството (717-741 г.)“ (изд. в ГДА, Т. 30 (56), 1980-1981, София, 1990). Проф. Христо Стоянов Христов е активен участник в богословските диалози на БПЦ с инославните през 80-те и 90-те години на ХХ в. Той е и сред основателите на Православния богословски факултет във Велико Търново, за което през 2002 г. е посмъртно удостоен с грамота от Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий".

Проф. Христо Стоянов Христов е обучил над 3000 студенти, подготвил е много специализанти и петима асистенти, които застъпиха веднага след кончината му в ръководените от него катедри в София и Велико Търново.

Богословското свидетелство на църковния историк проф. Христо Стоянов

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:550 limit=30|columns=3}

 

 

Visits: 2

Skip to content