Продължете към съдържанието

Архиерейска вечерня в митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски”

SvNikolaiMirlikiiskiС празнична вечерня започна празникът на св. Николай Мирликийски Чудотворец в малкия, но многообичан митрополитски старинен храм „Св. Николай Чудотворец”. В зимната вечер десетки християни се събраха в него, за да почетат ревностния Христов светител и да се поклонят пред чудотворния му образ в храма.

Вечерно последование бе предстоявано от софийския викарий – Браницки еп. Григорий. Заедно с него съслужиха софийския протосингел – ставроф. ик. Ангел Ангелов, пройерей Николай Нешев, председател на храма и свещеник Атанас Стоянов от храмовото духовенство. На певницата бяха застанали певци, ръководени от г-н Андрей Касабов – секретар на Софийска митрополия.
По традиция по време на вечернята бе осветено петохлебие, в чието последование се включи цялото църковно изпълнение. В края на богослужението еп. Григорий се обърна към присъстващите с празнично слово за живота и подвизите на св. Николай. В края на своето слово софийският викарий поздрави предстоятеля на храма и преподаде на християните благословението на патриаршеския архипастирски благослов. С многолетствие завърши вечерното богослужение и с пожелание отново в утрешния ден да се съберем за съборна молитва в чест на св. Николай.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:552 limit=10|columns=3}

Visits: 0

Skip to content