Продължете към съдържанието

130 години храм “Св. Николай Мирликийски ” с. Негован

negovan 2016На 6 декември софийското село Негован тържествено отпразнува 130 години от построяването на най- големия  храм в енорията "Св. Николай". Църкавата е построена през 1886 г. след като единадесет будни неговански рода подемат инициативата за построяване й.

С общи усилия в селото се събират пари, докарва се дървен материал от Стара планина, прекарват червен камък (пясъчник) от дерета и реките на съседните планински села и започва строителството, което продължава 3 години. На 8 септември 1886 година храмът е осветен от митрополит Партений и като писмено свидетелство на този акт стои издълбан надпис на северната стена на църквата. Впоследствие църквата е зографисана и поради  високата  художествена стойност на стенописите през 2003 г. църквата е обявена за архитектурно-художествен паметник на културата с “национално значение“.
В празничния ден в тържествуващия храм бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий. Заедно с него съслужиха ставр. ик. Ангел Ангелов, протойерей Борис Петров, предстоятел на храма, свещеник Васил Танев и митрополитския протодякон Иван Петков. Негово Светейшество патриарх Неофит, който за първи път посещава енорията взе молитвено участие в богослужбата. Празникът бе уважен от кмета на район "Нови Искър"- г-жа Даниела Райчева и  възпитаници на неделното училище при храма.

С празнично слово в края на службата се обърна еп. Григорий, а патриархът поздрави присъстващите богомолци и пожела да пребъдваме под покрова на св. Николай, и с неговото  молитвено застъпничество  Бог да напътства и привежда всички нас по пътя към Царството небесно.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Мая Георгиева
 
{joomplucat:553 limit=7|columns=3}

Visits: 0

Skip to content