Продължете към съдържанието

В Руското подворие “Св. Николай” бе отбелязана 135-годишнината от рождението на св. Серафим Софийски Чудотворец

01JPGНа 6 декември, храмът-подворие на Руската църква "Св. Николай" в София тържествено чества паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец  и  отбелязват 135 г. от рождението на св. Серафим, Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец, който е носил името на св. Николай.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит празничната св. Литургия  бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, който бе в съслужение с Петерхофския архиепископ Амвросий, ректор на Санкт- Петербургската духовна академия и викарий на Санкт-Петербургска епархия. Заедно с тях съслужиха храмовото духовенство и трима дякони, сред които  дякон Виктор Шеловски, солист на Виенската опера и дякон в руския храм- подворие във Виена.

Празникът бе уважен от световния шампион по шахмат Аналий Карпов, депутат в  Държавната Дума на Русия.

В чест на празника преди началото на литургията  митрополит Гавриил предаде в дар на Подворието на Руската православна църква частица от мощите на св. Митрофан Воронежки. Светинята е дарена на митрополит Гавриил от неговата духовна старица – схиигумения Мария (Дохторова).

По време на свещеническото причастяване празничната проповед произнесе ик. Кирил Попов от столичния храм „Св. Неделя“, който особено се погрижи за канонизирането на св. Серафим, Софийски Чудотворец.

След литургията митрополит Гавриил се обърна към многобройните миряни изпълнили храма и припомни чудото станало преди няколко години с българския моряк в Азовско море, който носел в себе си икона на св. Николай. Архиереят разказа за св. Митрофан Воронежски и за едно от чудесата на което бил свидетел. Светецът е особено почитан в Русия. Към него отправят вярващите молитви при телесни и душевни  болести, за намиране на работа и случаи на крайна безизходица.

В своето слово той сподели радостта си от тройния празник на който става съпричастен – храмовия празник, годишнината от рождението на св. Серафим Софийски и даряването на мощите на св. Митрофан и макар светиите да са родени и подвизавали се в различно време, "Духът, който дарява благодат изпълва и тримата, и те са днес пред Божия престол"- каза в словото си той.

За спомен от празника, Петерхофски архиепископ Амвросий връчи на митрополит Гавриил юбилейна панагия,  изработена в чест на 70 годишнината от възраждането  на Санкт- Петербургската духовна академия и паметен медал. Руският архиерей разказа за почитането на св. Серафим Софийски в духовната академия, чийто възпитаник е бил светия владика, както и св. Йоан Кронщадски, св. Теофан Затворник, св. патриарх Тихон и мн. др. бележити богослови- духовници.Той сподели своето вълнение, което изпитва в тези моменти когато служи в храма, където е светителствал дълги години св. Серафим. С приветствие към Ловчански митрополит Гавриил се обърна предстоятеля на тържествуващия храм архимандрит Филип, който с благословението на Волокомски митрополит Иларион му предаде евхаристиен сребърен комплект за новия катедрален храм "Св. Кирил и Методий".

За радост на вярващите в навечерието на празника архиепископ Амвросий освети реставрираната храмова икона на Христос – Спасител от 16 век. А в празничния ден, митрополит Гавриил освети новата икона на Светодивеевското Умиление, изписана в подворието на Чешката православна църква в Москва.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Нина Комарова

{joomplucat:187 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content