Продължете към съдържанието

ОБРЪЩЕНИЕ на Българския патриарх Неофит към синодалните архиереи преди избора на Старозагорски митрополит

patriarhВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

На 28.09.2016 г., със загриженост за настоящето и бъдещето на Старозагорска епархия и поради продължилото тежко здравословно състояние на Старозагорския митрополит Галактион, което не му позволява да изпълнява задълженията си на епархийски митрополит и съгласно Устава на БПЦ – БП, Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия в заседанието си на 28.09.2016 г., прот. № 16 – пълен състав, реши да освободи Старозагорския митрополит Галактион от заеманата длъжност, считано от 28.09.2016 г.

На същото заседание Св. Синод, на основание чл. 84, ал. 2 от УБПЦ – БП, назначи Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний за Наместник на овакантения епархийски престол на Старозагорската епархия и му възложи подготовката и провеждането на епархийски избор.

Впоследствие Св. Синод на заседание в пълен състав, състояло се на 02.11.2016 г., прот. № 19, изготви и представи каталог с достоизбираемите кандидати за митрополитския престол. Наместникът на овакантения Старозагорски епархийски престол Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний насрочи дата за епархийски избор, който да бъде проведен на 04.12.2016 г. в гр. Стара Загора.

Съгласно Устава на БПЦ – БП, Епархийският избирателен събор, проведен на определената дата, избра от навременно представения каталог двама кандидати: Негово Преосвещенство Траянополския епископ Киприан с 24 гласа и Негово Преосвещенство Месемврийския епископ Яков с 20 гласа.

В заседание на 10.12.2016 г., прот. № 23, Св. Синод в пълен състав изслуша доклада на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, Наместник на овакантения Старозагорски епархийски престол, с приложени протоколи, изборни книжа и изложението на Старозагорския епархийски избирателен събор и намери, че изборът е преминал в нормална и етична обстановка и добър ред и не са постъпили жалби и възражения по него. Поради това Св. Синод определи в днешния неделен ден – 11.12.2016 г. – 11 Неделя след Неделя подир Въздвижение – на св. Праотци, в Синодалния параклис „Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител“, след св. Литургия да се проведе каноническият избор за Старозагорски митрополит, чрез гласоподаване от страна на Председателя и членовете на Св. Синод в пълен състав.

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

Нека, призовавайки в усърдна молитва помощта на Св. Дух, с добра съвест да изпълним архипастирския си дълг и да изберем достоен канонически митрополит на Старозагорския епархийски престол.

На добър час!

Visits: 0

Skip to content