Продължете към съдържанието

Тържествен прием в Синодната палата по случай каноничния избор на новия Старозагорски митрополит Киприан

stz mitСлед св. Божествена литургия в синодния параклис “Св. цар Борис” архим. Герасим, главен секретар на Св. Синод, заедно с духовници от Старозагорска епархия отиде в Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, където извести на Траянополския епископ Киприан, че той е новоизбрания Старозагорски митрополит.

Последва тържествен прием в приемния салон на Св. Синод. От името на Св. Синод със слово към Старозагорския митрополит Киприан се обърна Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Той каза:

“От днес върху твоите плещи лягат попечението и отговорността за мира и благоденствието на Старозагорска епархия, за храмовете, манастирите, свещенството, монашестващите и миряните в пределите ѝ. Бог ти възлага доброто устройване на енорийския, богослужебния и духовния живот, социалната и просветната дейност, грижата за спасението на хиляди човешки души. Не унивай и не бой се! Помни, че ти си смирен съработник Божий, верен слуга и послушник на Архипастиря Христа. Той е твой Помощник, Покровител, Наставник, Учител, неизчерпаем Източник на сили и мъдрост. „Надявай се на Господа от все сърце и не се осланяй на твоя разум. Във всичките си пътища познавай Него, и Той ще оправи твоите пътеки“. – казва Премъдрият (Притч. 3:5-6). Цялото си упование възложи на Господа, защото Господ Бог е вечна твърдиня (Ис. 26:4), а силата Му се в немощ напълно проявява (2Кор. 12:9) и тогава ще придобиеш вътрешно спокойствие, увереност и неизчерпаеми сили, за да вършиш своето служение.” Патриарх Неофит насърчи митрополит Киприян, като каза: “Продължавай делото на твоя предшественик – бившия Старозагорски митрополит Галактион в благоустрояването на епархията! Уважавай го и се грижи за него! Имай за свои верни помощници и доверени съработници на Божията нива свещенослужителите и църковнослужителите в богохранимата Старозагорска епархия!”.

Новоизбрания Старозагорски митрополит Киприан също се обърна със слово към Негово Светейшество Бъгарския патрирах Неофит и синодалните архиереи. Той каза:

“И ето ме, мене, грешния и несъвършен архиерей, да стоя сега дръзновено пред Вас всинца от освещения събор на Православната ни църква, сложил чрез изволението на Св.Дух / Деян15:26/ жребия върху ми , да приема отговорното пред Бога и народ митрополитско служение. И сега престъпвам към Вас обични с отговора от духовната съкрощищница на свещеното писание „ Ето ме, Господи, говори! Твоят раб слуша „./ 1Цар.3:10/. Нека Богу, бъде во веки слава и благодарение за всичко! Дължа топла благодарност към Вас Ваше Светейшество за добромъдрото Ви приветствие, за насърчителната Ви оценка и мъдронаставление. Духовно се изпълва сърцето ми с братска благодарност към Високопреосвещените архиереи- членове на Св.Синод на БПЦ-БП за съборно-изявеното братоотношение към мен грешния и малкия.”

Митрополит Киприян каза още, че пристъпва към отговорното и трудно служение, към което Бог го е призовал.

Новоизбраният митрополит получи и поздравителен адрес от декана на Богословския факултет при СУ “Св. Климент Охридски” проф. Александър Омарчевски, прочетен от проф. Божидар Антонов. Митрополитът получи поздравления и от свещениците и духовниците от Старозагорска епархия, както и от много синодални служители, сътрудници на Св. Синод, гости и миряни.

Текст и снимки: Ангел Карадаков – Патриаршия БГ

Visits: 1

Skip to content