Продължете към съдържанието

Епископ Григорий взе участие в тържествата във Воронежка епархия

voronejОт 11 до 13 декември в гр. Богучар във Воронежка област, Русия  се състояха големи тържества, посветени на 135-годишнина от рождението на светител Серафим (Соболев), Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец. Специален гост на празничните събития бе Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит.

На 11 декември се състоя тържествена конференция във Воронежката духовна семинария. Тя започна с литийно шествие с новоизписаната икона на светител Серафим във Воронежката Духовна семинария послучай канонизирането на светеца т.г. Тържеството бе ръководено от Воронежки и Лискински митрополит Сергий. На президиума бяха Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, представителят на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит при Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил- архимандрит Теоктист (Димитров), Борисоглебският и Бутурлиновски епископ Сергий (Копилов), ректорът на ВДС йерей Роман Ткачов. В актовата зала на семинарията присъства и секретарят на Воронежкото Епархиално управление протойерей Андрей Скакалин, администрация, преподаватели и студенти от семинарията, духовенство от Воронежка епархия.

Доклади изнесоха Сергей Поляков, студент от 5 курс и преподавателят от ВДС протойерей Олег Гребенкин. Както отбеляза отец- ректорът в своето встъпително слово, изказванията са посветени на жизнения път и подвиг на светител Серафим (Соболев), а също така на неговите богословски трудове.

След съдържателните изказвания с приветствени слова към присъстващите се обърна Браницкият епископ Григорий. Владиката предаде благословението на Светейшия Български Патриарх Неофит и прочете поздравителен адрес от него до воронежци. Негово Преосвещенство епископ Григорий подчерта, че благодари на Бога за възможността да се окаже на земята, където се е трудил като ректор на Воронежката семинария бъдещият светител Серафим (Соболев), Богучарски архиерископ и Софийски Чудотворец.

От своя страна, Воронежкият и Лискински митрополит Сергий благодари на Владиката за топлите думи и подкрепа. „Благодаря за този труд, който Вие заедно с отец Теоктист предприехте, за да дойдете при нас, на Воронежка земя!“ – каза в обръщението си владиката към гостите. След това  архиереят разказа за живота и трудовете на светител Серафим и за благото с което са сподебени Воронежката земя и Българската Православна Църква.

След края на тържествената част митрополит Сергий  проведе беседа с преподавателите и студенти на Воронежката семинария.

Сутринта на 12 декември под сводовете на храма „Св. Йоан Воин“ празничен  камбанен звън събра богучарци, много гости и официални лица за празника на софийския светител. Духовенство и миряни бързаха да споделят радостта си от молитвеното и евхаристийно общение с архипастирите на Руската и Българската Православна Църква.

Божествената литургия бе възглавена от  Воронежкия и Лискински митрополит Сергий.  Заедно с него съслужиха Росошанският и Острогожски епископ Андрей, викарият на Софийския митрополит –Браницкия епископ Григорий, Борисоглебският и Бутурлиновски епископ Сергий, представителят на Българския Патриарх Неофит при Московския и на цяла Русия Патриарх Кирил- архимандрит Теоктист (Димитров) и множество духовници от Воронежска митрополия.

На богослужението молитвено присъстваха: оглавяващият администрацията на Богучарски район Валерий Кузнецов, кметът на гр. Богучар Иван Нежелский, благотворители, военнослужещи, студенти и ученици.

След сугубата ектения  митрополит Сергий отправи молитва за мир и преодоляване на междуособиците в Украйна.

С прекрасното си  молитвено пеене украсиха богослужението мъжкият хор на възпитаниците на Воронежката духовна семинария, под диригентството на матушка Мария Папий и мъжкият хор на катедралния храм „Св. Илия“ на гр. Россош, под диригентството на дякон Иван Коротких.

След отпуста на литургията служещото духовенство отслужи тържествен молебен към светител Серафим (Соболев), Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец.

След края на богослужението Воронежкият и Лискински митрополит Сергий топло приветства българските гости.

„Сей ден, его же сотвори Господь, возрадуемся и возвеселимся…! Днес ние празнуваме 135-годишнината от рождението на великия архипастир, забележителен молитвеник, покровител на Българската и Руската земи – светител Серафим, Богучарски архиепископ“- поздрави събралите се архипастирят на Воронежка митрополия и разказа за жизнения път на св. Серафим, подчертавайки молитвения подвиг на светителя през годините на Втората световна война и неговото ходатайсктво пред Бога за воронежката земя. „ За дните на празнуването архимандрит Филип (Василцев), настоятел на подворието на Руската православна църква в София, чрез владика Григорий ни изпрати жезъла, с който е служил и се е молил светител Серафим. За нас това е голяма светиня. Това е свидетелство за живото молитвено предстателство за нас пред Бога. Днес ние имаме уникалната възможност да се помолим, да се докоснем до този жезъл. Вярвам, че нашите молитви ще бъдат чути (…) Ходете в храма, молете се на св. Серафим – и Господ ще ви дарува щастие, здраве, лекота в живота; само избягвайте греха, пребивавайте в чистота, в правда, в добри дела; в духа на нравствеността и патриотизма възпитавайте своите деца – и Господ ще бъде с нас“, – каза още в словото си митрополит Сергий и пожела Божието благословение да бъде върху Богучарската земя и жителите й, които имат такъв молитвен покровител, като светител Серафим, който до края на живота си се именувал Богучарски епископ.
След това духовенството и богомолния народ се отправи към новопостроения дървен параклис, носещ името на св. Серафим. Параклисът е построен с дарени средства на местния жител Сергей Сиринко. Строителните работи, продължили повече от месец са завършени и послучай 135-тата годишнина на  св. Серафим, Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийска митрополия извърши чина за освещаването на параклиса: прочете молитвите и поръси стените и богомолците със светена вода.
Тържествата, посветени на светител Серафим продължиха в културния център на гр. Богучар, където Росошанският и Острогожски епископ Андрей запозна гостите с произведенията на богучарските занаячии, а също и с фотоизложба от посещението в България на делегацията на Воронежка епархия, оглавявана от митрополит Сергий през септември 2016 г.
Тържествата завършиха с концерт на духовна музика.

По материали на сайт на Воронежка митрополия и Официалния сайт на Росошанска епархия

Изготви: Весела Игнатова

Превод: Нина Комарова

{joomplucat:36 limit=20|columns=3}

 

Visits: 0

Skip to content