Продължете към съдържанието

Опело на първия омбудсман на Република България Гиньо Ганев

03JPGДнес в митрополитския храм „Света Неделя” се състоя опелото на човека – парламент Гиньо Ганев.Първият омбудсман на България и депутат в 8 парламента и едно Велико Народно събрание почина на 88-годишна възраст.

Той бе изпратен от няколко поколения политици, бизнесмени и интелектуалци. Митрополитският храм едва успя да побере желаещите да присъстват на опелото. Да се простят с Гиньо Ганев бяха дошли предимно политици и депутатите от близкото минало: Александър Джеров, Димитър Йончев, Иван Сунгарски, Явор Милушев, Милен Велчев, Росица Тоткова, Камен Влахов и др.               
Лично Негово Светейшество взе молитвено участие в заупокойното последавание, което бе отслужено от Старозагорския митрополит Киприан.На опелото присъства и Негово Величество Симеон Втори.

Присъстващите определиха Гиньо Ганев като икона на българското право, велик държавник, благословен политик и държавник, голям българин и политик, изключителен човек, голям и незабравим, човекът, който обичаше България, рицар на държавността, съгласието и толерантността и дори макрочовек.

"Гиньо Ганев беше уникален и изключителен  човек. Един от нас, но никой от нас не беше като него",  каза в словото си Димитър Йончев, депутат от БСП в 7-ото ВНС. Йончев го нарече рицар на словото и го определи като истинския председател на Народното събрание през 1990 г.

 "Ако един ден имаме награда за изящно слово, тя трябва да бъде на неговото име. Но не виждам на кого да я дадем", каза още Димитър Йончев и пожела да се гордеем, че България е имала такъв политик и държавник като Гиньо Ганев. 

Проф. Пантев припомни, как Гиньо Ганев произнася лаконичната велика дума "Музика!" при подписването на новата конституция. "Тази музика продължава, нейните акорди може да си отидат с него, но направеното от него остава вечно…", каза още проф. Пантев. Председателят на народните читалище Николай Дойнов благодари на Гиньо Ганев за всичко, което е направил за запазване на читалищата в началото на прехода, във времето на масовото разграбване.

Омбудсманът Мая Манолова написа по-късно в книгата за съболезнования : "Изключителен човек, истински държавник и общественик, емблема- това беше г-н Гиньо Ганев. За мене е чест да съм негов приемник в институцията, която той създаде и й вдъхна престиж и достойнство…"

„Бългрия трябва да бъде освободена от всякакви зависимости и да тръгне по свой собствен път”, казваше първият омбудсман и завеща на своите наследници вярно и ревностно да  работят за благото на родината, а ние гражданите  да ги следваме и подпомагаме.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Нина Комарова

{joomplucat:192 limit=30|columns=3}

 

Visits: 0

Skip to content