Продължете към съдържанието

Десето издание на Рождественското тържество “От деца за деца” в столичния храм “Св. Параскева”

IMG 3767JPG„От деца за деца“ – под този надслов вече десета поредна година столичният храм “Св. Параскева“, на ул. “Г. С. Раковски“, става домакин на Рождественско благотворително тържество, организирано от църковното настоятелство при храма и образователна институция „ Дарби“.

На 21 декември под купола на просторния и красив софийски храм, обединени от празничното настроение на наближаващия светъл християнски празник Рождество Христово, се събраха множество деца, родители, възпитатели, учители, преподаватели, духовници и миряни, за да вземат участие в благотворителната инициатива.

Тази година събраните подаръци и дарения бяха предназначени за деца и младежи от Центрове за настаняване от семеен тип 1,2,3, 4, 5 и 6 в гр. Ловеч; Центрове за настаняване от семеен тип 1 и 2 в с.Дрен, Центрове за настаняване от семеен тип „Здравец“, и „Зорница“, Дневен център за деца с физически увреждания и „Защитено жилище“ в гр. Луковит.

Гости на тържеството бяха столични духовници, во главе с протосингела на на Софийска митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, доц. д-р Божидар Андонов -представител  на Богословския факултет към СУ, г-жа Ваня Станчева – експерт в Регионалния инспекторат по образование, представители на държавни и граждански организации и ученици на образователна институция „Дарби“.

Идеята “От деца за деца" възниква спонтанно в организаторите и още от първия път се възприема и вече 10 години успешно се реализира. Наред с младежите се включват и най-малките деца, които с много внимание подготват подаръчета, които с радост поднасят в този ден на свои връстници с увредено здраве и в неравностойно положение. Мнозина от присъстващите дойдоха на тържеството с подаръци изработени от самите тях.

Празникът на благотворителността бе открит с водосвет, предстояван от софийския протосингел Ангел Ангелов, който поздрави и благослови многобройните присъстващи от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Към неговите слова се присъедини г-жа Бистра Илиева, изпълнителен директор на фондация „Дарби”.

"Днес ние даряваме обич и получаваме най-голямата награда – детската радост и усмивки! Днешното тържество е резултат от усилията на всички нас, нашите партьори, дарители и приятели, в името на доброделта. Днес ние даваме това, което тези деца и младежи заслужават всеки ден – обич и подкрепа. Нека всички ние не го забравяме и да продължаваме да го правим все по-често."- каза г-жа Илиева.

В празничната програма взеха участие: Хор „Бодра смяна“, с диригент г-н Александър Кочков, децата от детска градина №146 „Звездица” гр. София, кв. Кремиковци, с директор г-жа Липка Николова и с ръководители: Стоянка Николова, Цветелина Стойкова, Цветелина Иванова, Лазарина Стоичкова, Галина Борисова, Лидия Андреева, вокална група към центровете за настаняване от семеен тип – Община Ловеч, и техният ръководител г-жа Милена Дафинина, вокална група в ЦНСТ 1 и 2 в село Дрен,  с ръководител г-жа Мария Гърбева, хорът на НГДЕК „Константин Кирил Философ”, с диригент г-н Даниел Иванов, и децата от „Православен детско-юношески културно-просветен център” при Катедрален храм „Света Неделя”.

"Благотворителността е изява на определена гражданска позиция. Тя е израз на солидарност, съпричастност и готовност за помощ. Тя означава любов към другите и чувство за обща кауза на тези, които участват- казват от фондация "Дарби". Вярваме, че човешката сила и доброта се проявяват най-вече, когато си помагаме едни на други, и най-вече, когато помагаме на хора в нужда. Инициативата ни докосна сърцата на много хора, и без усилието на всички ни, нямаше да успеем да зарадваме тези прекрасни деца и младежи. Благодарим на всички наши партньори и дарители, които не останаха безразлични към каузата ни, и с тяхна помощ успяхме да осигурим електрически уреди, техника, санитарни материали и козметика, дрехи, бельо, обувки, играчки, книги, образователни помагала, както и индивидуални подаръци".

Те с радост отбелязват,  че през последните години всички ученици от различните образователни курсове, активно участват в благотворителното тържество. Тази година учениците от „ Дарби колидж“ са закупили подаръци и лакомства за децата и младежите от гр. Ловеч, на стойност  2 487 лв., дарения и подаръци са събрали учениците от Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография, а Езиков център Дарби е събрал и дарил на децата от гр. Луковит.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Камера: Любомир Върбанов
 
{youtube}rRq22ARRq48{/youtube}
 
{joomplucat:558 limit=40|columns=3}

 

 

 

Visits: 0

Skip to content