Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за бдението на Бъдни вечер, 24 декември 2016 г., ПКСХП „Св. Александър Невски”

   † Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Ваше Високопреосвещенство,
Ваши Преосвещенства,
Всечестни отци,
Братя и сестри,
Отново Божият храм ни събира, за да съпреживеем в единство и в единомислие откриването на тайната, „… умълчавана от вечни времена, а сега явена, и … по заповед на вечния Бог, възвестена на всички народи, за да се покоряват на вярата” (Рим. 14:24-25). И тази година, в очакване на святата нощ на Рождеството ние сме заедно, за да свидетелстваме с вярата си за откриването на великата тайна на благочестието: „Бог се яви в плът” (1 Тим. 3:16). Сам Той – Творецът и Промислител на всичко съществуващо – влезе като човек в сътворения от Него свят и възприе пълнотата на човешката природа, за да я излекува от греха и смъртта и да даде възможност на човека да се завърне във висотата на своето божествено призвание.
В тази нощ на очакването и надеждата, когато „Девицата ражда Свръхестествения и земята поднася пещера на Непристъпния”, когато ангелите и пастирите славословят, а мъдреци подир звездата пътешестват ние се устремяваме към притихналия Витлеем, за да се поклоним на раждащия се Богомладенец и Му принесем нашите дарове. Дарове, невеществени, които Той очаква от нас – чисти сърца и чисти помисли, блага воля и дейна любов към Бога и към ближния, както някога се беше молил и Псалмопевецът: „Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене” (Пс. 50:12). Нашият Небесен Отец е дълготърпелив и многомилостив и се надява да види във всеки от нас онази промяна, заради която в порива на жертвената Си любов към света и човеците „отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен” (Иоан 3:16).
Нека бъдем достойни за този безценен дар на Божията любов и Божията милост! За тази щедра и всепобеждаваща изява на бащинската Божия грижа към всички нас! Да не бъдем нехайни „за богатството на Божията благост, кротост и дълготърпение” (Рим. 2:4), но да скъпим даруваните ни дни на нашия живот и Божията благост да ни подбужда и води към нашето искрено и истинско покаяние и промяна. Да възрастваме в Божията любов и в богоподражанието, към което сме призвани чрез Божията благодат, и всякога да търсим Божия мир и Неговата правда, като се утвърждаваме в посочените ни от Него вечни и непреходни истини, ценности и добродетели, като свято пазим заповяданото ни от Него единство във вярата и любовта, за които Той се молеше на Отца: „Да бъдат всички едно, … та да повярва светът, че Ти си Ме пратил” (Иоан 17:21).
Честит да бъде за всички нас празникът на Рождеството на нашия Господ!
Благословена нека да бъде и традиционната празнична трапеза на Бъдни вечер, която ни събира в очакването на Божия Син!
Благодатта, мирът и любовта на раждащия се днес Богомладенец и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин.

Visits: 0

Skip to content