Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия в столичния храм “Рождество Христово”

IMG 4180На втория ден на св. Христово Рождество – Събор на Пресвета Богородица (26 декември), в редица храмове от Софийска епархия беше отслужена св. архиерейска Литургия. Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, отслужи св. Литургия в руския храм „Св. Николай Чудотворец“. Молитвено участие в богослужението взе и Българският патриарх Неофит (вижте репортаж). Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий отслужи св. Литургия в храм „Св. Мина“ в гр. Кюстендил (вижте репортаж). 
В столичния храм „Рождество Христово“ в ж.к. Младост светата Литургия беше отслужена от Негово Преосвещенство Маркианополският епископ Константин. 

Заедно с него съслужиха свещениците Симеон Змейков и Лъчезар Вълков от храмовото духовенство, иеродякон Юстин Зографски и дякон Добрин Христов.
Песнопенията на утренята бяха изпълнявани от част от хор "Св. Наум Охридски" с диригент г-н Андрей Касабов, секретар на Софийската св. митрополия, а песнопенията на литургията – от храмовия хор с диригент г-жа Люба Шопова.
В словото си в края на богослужението епископ Константин се обърна към богомолците с думи за празника: "Майката Божия има най-голямата заслуга великата тайна на благочестието да стане явна. Тя роди Богомладенеца и Го яви на света. Тя стоя на будна стража наведена над Него за да се наслаждава на Божествената му красота на първия ден на Рождеството. Тя единствена измежду човеците разбрала цялата същност на благовестена от ангела радост, че родила Богочовек на този на този свят. Благодарим ти, Майко Божия, че си родила, държала в ръце и милвала Спасителя на света…"
Предстоятелят на тържествуващия храм иконом Димитър Генчев благодари на епископа за участието му в празника и го покани отново да се присъедини към св. богослужби в този единствен за София храм, посветен на Рождество Христово.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:561 limit=55|columns=3}

Visits: 0

Skip to content