Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия в гр. Драгоман

Епископ Григорий в храм Св. Стефан в ДрагоманПо традиция на третия ден на Рождество Христово – Стефановден (27 декември), архиерейската св. Литургия в гр. Драгоман бе предстоявана от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него, в градската църква, посветена на светия първомъченик и архидякон Стефан, съслужиха предстоятелят на храма-домакин свещеник Асен Асенов, прот. Стилиян Табаков, свещеник Васил Танев и протодякон Иван Петков.

В края на утренята за четец и певец на БПЦ – БП беше постриган Цветомир Георгиев.
Песнопенията на клироса бяха водени от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийската св. митрополия. Към певците се включи и иеромонах Макарий, игумен на обновения преди година Неделишки манастир.
Църквата "Св. Стефан" е построена през 1943 г. на място, дарено от местно семейство. Дълго време църквата не е обновявана и благоустроявана и затова през 2010 г. с общи усилия на църковното настоятелство, Софийска св. митрополия и Община Драгоман храмът е изцяло ремонтиран, а на 18 септември 2011 г. е отслужено и обновлението и оттогава е постоянно действащ.
От 2012 г. с решение на Общинския съвет на Драгоман празникът на св. Стефан става официален за цялата община Драгоман. И днес в храма към богомолното множество се присъединиха областната управителка г-жа Росица Тодорова, кметът на общината г-н Андрей Иванов, заместник-кметът г-жа Лидия Банкова, кметски служители и общински съветници.
В края на литургията Браницкият епископ Григорий се обърна с пастирско слово към присъстващите, като припомни житието на св. Стефан, който винаги е бил послушен на Божията воля и никога не се е отрекъл от Христа. Особено внимание Негово Преосвещенство обърна на мъченическата смърт на първомъченика: "Това, с което завърши той своя живот, е един урок за всички следващи християни, мъченици от негово време до наши дни. Това, първо беше неговата молитва "Господи Иисусе, приеми духа ми!" и следващите, последни негови думи, бяха молитва не за самия него, не да бъде помилван самият той, а беше молитва за неговите мъчители и убийци: "Господи, не зачитай им тоя грях!". С тези думи на уста той предаде душата си на Господа и ни показа какви трябва да бъдем всички ние, които се наричаме християни и следовници на Иисус Христос – да имаме силна вяра, да я отстояваме, да имаме безгранична любов към нашия Господ и да се молим не само за своите приятели и близки, да правим добро не само на тези, които на нас правят добро, а да се молим и за враговете си и да обичаме и тези, които ни правят зло."
След св. Литургия бе отслужен празничен водосвет и бе раздадено на всички благословено ястие, подготвено от дарители.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
 
{joomplucat:563 limit=45|columns=3}

Visits: 1

Skip to content