Продължете към съдържанието

Опело и погребение на Врачанския митрополит Калиник

IMG 3878JPGНа 28 декември в митрополитския храм „Св. Николай”, гр. Враца се състоя опелото и погребението на Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Калиник, който се престави в Господа на 26 декември  т. г.
След като сутринта на 28 декември митрополитите от Светия Синод решиха на извънредно заседание в Синодалната палата, Старозагорскят митрополит Киприан да организира изборите в епархията и да я ръководи до каноничното избиране на нов Врачански митрополит, те се отправиха към Враца, за да участват в опелото и погребението на новопреставилия се митрополит, който 42 години ръководи Врачанска епархия.

Лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави заупокойното последование, в което взеха участие митрополитите от Светия Синод: на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан – наместник на овдовелия Врачански митрополитски престол, Преосвещените епископи Мелнишки Герасим – гл. секретар на Св. Синод, Браницки Григорий – викарий на Софийския митрополит, а също: игуменът на Бачковския манастир архим. Симон и протосингелът на Видинска епархия архим. Антим.
Край ковчега на митрополит Калиник застанаха още представителят на Румънската православна църква ставр. ик. Нелуц Опря и секретарят на Руското подворие в София йером. Зотик, архиерейските наместници на околиите, свещенослужители от Врачанска епархия и от други епархии на БПЦ, дошли съборно да отправят молитва за упокоение душата на приснопаметния архиерей.
Съболезнователно писмо от името на министър-председателя Бойко Борисов прочете директорът на Дирекция „Вероизповедания” при МС Емил Велинов. Топли думи за новопреставилия се архиерей, почти 50 години управлявал Врачанска епархия, произнесоха от името на местната светска власт областният управител г-жа Малина Николова и кметът на града Калин Каменов – кръстен на митрополит Калиник, а от името на клира и миряните на овдовялата епархия старшият епархийски съветник ик. Младен Младенов.
Погребението на митрополит Калиник се състоя в притвора на храма, където са  погребани неговите предшественици Константин, Климент и Паисий Врачански.
ВЕЧНА И БЛАЖЕНА ДА БЪДЕ ПАМЕТТА НА ВРАЧАНСКИЯ МИТРОПОЛИТ КАЛИНИК !

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:193 limit=60|columns=3}

Visits: 3

Skip to content