Продължете към съдържанието

Архиерейска богослужба за Водици в храм Св. Неделя

Браницки епископ Григорий извършва Велик водосветНа 5 януари, предпразненството на Богоявление, наричано също "Водици" в столичния катедрален храм службата беше предстоявана от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха софийският протосингел ставрофорен иконом Ангел Ангелов, предстоятелят на храм „Св. Неделя“ ставрофорен иконом Мина Минчев, свещеници и дякони от храмовото духовенство. Молитвено участие взе Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Песнопенията изпълняваше храмовият клиросен певец г-н Калин Кирилов, подпомаган от протодякон Иван Петков и г-н Ангел Младенов от Софийската св. митрополия.

Богослужението на този ден включваше царски часове и вечерня, съчетана с Василиева св. литургия, след която бе отслужен Велик водосвет. Браницкият епископ Григорий освети водата в множеството съдове, поставени в средата на храма, и поръси множеството богомолен народ, събрал се още в този ден да почете св. Богоявление и да почерпи светена вода за здраве и благословение на дома и семейството си.

Св. Църква е отредила в годината да се отслужва Велик водосвет само два пъти в годината – на 5 и на 6 януари, като на самия ден на Богоявлението светият кръст се хвърля в реки, езера и морета и така се освещават и „външните” води.

 

Господи, когато Ти се кръщаваше в Йордан, се изяви поклонението на Троицата. Защото гласът на Родителя свидетелстваше за Тебе, като Те нарече възлюбен Син, и Духът във вид на гълъб показваше истинността на словото. Христе Боже, Който се яви и просвети света, слава на Тебе!

 

Текст и снимки: Мартин Митов

 

{joomplucat:43 limit=50|columns=3}

Visits: 0

Skip to content