Продължете към съдържанието

Йордановден в Долна баня

IMG 0406JPGС 30 сантиметров сняг, студено и ветровито време стотици долнобанци буквално окупираха бреговете на река Долнобанска Бистрица край енорийския храм "Успение на Пресвета Богородица", за да присъстват на традиционното хвърляне на Светия кръст в ледените води на специално изградения вир. За първи път по подобие на мъжкото хоро в Калофер двайсетина ентусиазирани млади мъже смело нагазиха в реката и под звуците на оркестър играха и пяха за радост и удоволствие на всички присъстващи, които накрая ги изпратиха с бурни аплодисменти.

Сред участниците в мъжкото долнобанско хоро бе и 10 годишният Венцислав Сестримски, на който се падна тази година честта да извади от ледените води Божия кръст, хвърлен от енорийския свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров. По традиция късметлията бе награден от църковното настоятелство с парична сума от 20 лева и подарък – риза, чорапи и хавлиена кърпа.
Преди ритуала отец Пламен отслужи в църквата за Йордановден Утреня и Златоустова литургия, след което на брега на реката и Велик Богоявленски водосвет за здраве и благополучие.
На Богоявление и на своя вече имен ден Свето Христово кръщение получи едногодишната Йордана Свиленова – дъщеря на Милена Мачканова – директор на Дома за деца лишени от родителска грижа "Констанца Ляпчева" в Долна баня. Честта на големия християнски празник да кръщава бе на евродепутата и зам.председателя на ПП "ВМРО – БНД" Ангел Джамбазки.

Любомир Кузев 

{joomplucat:47 limit=10|columns=3}

Visits: 0

Skip to content