Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия и свещеническо ръкоположение в храм “Св. Параскева”

IMG 4982В неделния ден, на 8 януари, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в столичния храм „Св. Параскева” бе отслужена архиерейска св. Литургия. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха софийският протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов, храмовото духовенство и гости- духовници.

По време на св. Литургия бе извършено ръкоположение за нов свещеник на Българската църква. Свещеническото ръковъзлагане бе извършено върху дякон Добрин  Христов.

Новият свещеник е роден през 1976 г. в София. Основното си образование получава в родния си град, след което продължава образованието си в Техникума по слаботокова електротехника "А. С. Попов”, със специалност „Монтьор на електронна техника”. Отбива военната си служба до 1998 г. и продължава да учи в СДСеминария ”Св. Йоан Рилски” – паралелен курс. През 2004 г. е приет за студент в Богословския факултет на СУ ”Св. Климент Охридски”, който успешно завършва със степен "бакалавър", а след това придобива и магистърска степен. През целия период на следването си в Софийския университет е работил в храм ”Св. Параскева” като иподякон. През 2008 г. е назначен с решение на Св. Синод на БПЦ за началник на отдел ”Производство, пласмент и снабдяване” в Св. Синод, която длъжност заема и до настоящия момент. В периода 2013 –2014 г. е специализирал във Висшия православен институт на Вселенската патриаршия в Шамбези-Женева.  На 4 юли, 2015 г. е ръкоположен за дяконско служение.

Софийският викарий го поздрави с приемането на новото духовно служение и като изтъкна колко отговорно е то пред Бога и човеците, му пожела усърдие в по-нататъшната му работа и го благослови за успешна душепастирска грижа.

В края на литургията еп. Григорий  се обърна с пастирско слово към множеството християни събрали се в дома Божий и ни настави да не забравяме за истинските цености в земния живот, които са залог за бъдещия. Той подчерта колко е важна молитвата и като изказа радостта си от присъствието на Чудотворната икона „Всецарица” в храма предаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Многолетствие прозвуча за новоръкоположения  свещенослужител, след което той раздаде нафора на многобройните вярващи дошли в студения зимен ден да вземат участие в молитвеното събрание.

След литургията , прекрасният църковен хор при храма, с диригент Нели Трошева  изпълниха песнопения посветени на св. Богородица. Застанали в центъра на храма, край Чудотворната икона „Всецарица” те вдъхновено възпяваха Божията майка, а вярващите се покланяха на светинята и се помазваха с осветен елей за здраве и успех.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:49 limit=70|columns=3}

 

 

Visits: 1

Skip to content