Продължете към съдържанието

Илиенски манастир “Св. пророк Илия” – гр. София

iliqnskiгр. София, кв. Илиянци, ул. Петуния 13

свещеник Ириней Любомиров – 0884/968578

тел. за връзка:02/8361069

Според някои източници Илиенският манастир е основан през XII в., а според други – в края на XVI и началото на XVII век.
От намерените артефакти наоколо, датирани от натичността ,дава основание да се предположи ,че тук е имало езически храм.Част от тези останки може да се забележат в градежа на църквата.
От първоначалния манастир е оцеляла само източната част на сегашната църква.В манастирсия храм са открити три слоя стенописи от различни периоди.Първоначалната украса на църквата е била направена още през 16-17ти в., като през този период са изрисувани и повечето църкви в Софийска област. Стилово и тематично фреските на Илиенския манастир приличат на тези в Куриловския, Сеславския, Елешнишкия и други манастири в района и са свързани с творчеството и влиянието на Пимен Зограф. Този първи слой стенописна украса е замазан с вар и за него съдим от малкото, което е разчистено. Вторият период от изографисването на църквата е последвал нейното разширяване в края на ХVІІ век. Третият слой стенописи е от 1832 година, както се чете от надпис в църквата. За най-вероятен зограф се сочи Тома Вишанов от Банската школа, който е и автор на украсата на църквата “Покров Богородичен” в Рилския манастир. В стенописите от 1832 година се вижда стремеж към реалистично представяне на фигурите и предметите.
Днес старата църква е превърната в музей,действащ е параклиса, устроен в една от постройките към манастира.
По настоящем Илиенски манастир “Св. Пророк Илия” се поддържа от светско лице и не се обитава от монаси.

 

Hits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content