Продължете към съдържанието

Илиенски манастир „Св. пророк Илия“ – гр. София

iliqnski

Адрес: 1271 София, кв. Илиянци, ул. „Петуния“ №13

За контакт: тел. 02/8361069

свещеник Ириней Любомиров – тел. 0884 968 578

Според някои източници Илиенският манастир е основан през XII в., а според други – в края на XVI и началото на XVII век.

От намерените артефакти наоколо, датирани от натичността ,дава основание да се предположи ,че тук е имало езически храм.Част от тези останки може да се забележат в градежа на църквата.

От първоначалния манастир е оцеляла само източната част на сегашната църква.В манастирсия храм са открити три слоя стенописи от различни периоди.Първоначалната украса на църквата е била направена още през 16-17 ти в., като през този период са изрисувани и повечето църкви в Софийска област. Стилово и тематично фреските на Илиенския манастир приличат на тези в Куриловския, Сеславския, Елешнишкия и други манастири в района и са свързани с творчеството и влиянието на Пимен Зограф. Този първи слой стенописна украса е замазан с вар и за него съдим от малкото, което е разчистено. Вторият период от изографисването на църквата е последвал нейното разширяване в края на ХVІІ век. Третият слой стенописи е от 1832 г., както се чете от надпис в църквата. За най-вероятен зограф се сочи Тома Вишанов от Банската школа, който е и автор на украсата на църквата “Покров Богородичен” в Рилския манастир. В стенописите от 1832 година се вижда стремеж към реалистично представяне на фигурите и предметите.

Днес старата църква е превърната в музей, действащ е параклисът, устроен в една от постройките към манастира.

Visits: 26

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content