Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия в столичния храм “Св. София – Премъдрост Божия”

Браницки епископ Григорий в храм Св. София - Премъдрост БожияВ 15 януари, Неделя на 10-те прокажени, Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, отслужи архиерейска св. Литургия в старинния храм „Св. София – Премъдрост Божия”. В съслужение с него бяха ставр. иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийската св. митрополия и предстоятел на храма-домакин, иконом Йоан Карамихалев и свещеник Васил Танев от храмовото духовенство, свещеник Йосиф Стоименов и протодякон Иван Петков.

По време на причестяването на свещениците проповед за празника прочете иконом Йоан Карамихалев. "Днес на неделната Литургия бе прочетено Евангелието за изцелението от Спасителя на десетте прокажени, от които само един се върнал, за да поблагодари на Господа за изцелението  (Лука 17:12-19)… В коравосърдечието на своята душа забравяме с какъв трепет трябва да се приближаваме към Бога. Знаейки, че в Царството Божие не влиза нищо нечисто, щом изпаднем в нужда, тъга и безизходност, щом осъзнаем нуждата от Бога-Изцелител, се хвърляме към Него, с надежда, да искаме изцеление, разблъсквайки понякога другите, както сме привикнали да правим това в ежедневния живот. Колко често тази вяра се разбива в дълбоко недоверие, което не ни дава да осъзнаем цялата си нечистота, не ни дава увереност, че у Бога има любов за всички. Забравяме, че потънали в нечистота, можем да се надяваме само на милост, само да молим: Господи, помилуй! Получили просимото, забравяме да се върнем и да поблагодарим. Нека по-често да произнасяме тази проста молитва, в покаяние на сърцето и със съзнание за своята нечистота и греховност. Да Го молим да ни помилва, да ни изцели, както изцелил десетте прокажени. Нали невъзможното за човека, е възможно за Бога. Нека помним Божиите благодеяния и да оставаме благодарни", се казваше в проповедта на отец Йоан.
 
В края на св. богослужба епископът се обърна към вярващите в храма и произнесе пастирско слово, свързвайки евангелското четиво от литургията с думите на ап. Павел от Посланието до Солуняни: "Непрестанно се молете. За всичко благодарете; защото такава е спрямо вас волята Божия…". "Нека винаги, всеки ден си правим равносметка и се вглеждаме в себе си и намираме по колко начини Бог ни е помогнал, Бог ни е предпазил… И нека винаги с благодарно сърце да Му благодарим, да благодарим за всичко. Не само когато сме в някакви големи нужди и страдания, а винаги за всяко най-мъничко нещо. И тогава, когато сме благодарни чеда Господни, то и Бог ще излива своята милост върху нас и ще бъде наистина наш Отец, а ние – Негови чада", каза в словото си Браницки епископ Григорий. Той поздрави храмовото духовенство и вярващите и преподаде патриаршеския благослов на Негово Свететейшество патриарх Неофит.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
 
{joomplucat:51 limit=60|columns=3}

Visits: 0

Skip to content