Продължете към съдържанието

Слово-отговор на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по повод имения му ден

Слово на Негово светейшествоВаши Високопреосвещенства и Преосвещенства,
Ваши Високопреподобия,
Драги отци,
Обични в Господа, братя и сестри,
 
От християнската древност към нас греят образите на стотици и хиляди свети мъченици и изповедници на вярата. С особена сила сред тях свети образът на Христовия чудотворец, изповедник и мъченик Неофит. На юношата, който с твърдата си вяра и крехката си младенческа възраст съумя да посрами цялата мощ на богоборството и да прослави разпнатия и възкръснал заради нас Спасител, увенчавайки земния си живот с венеца на светостта. От неговата божествена ревност и непоколебимост във вярата неизменно съм се вдъхновявал и аз от самото начало на монашеското си житие и във всички послушания и служения, отреждани ми в светата ни Църква.

А тези години не бяха леки. Те бяха години на изпитания за Църквата, за вярата и за всички нас, които бяхме посветили живота си на Господа. Години на молитвен труд и на постоянство, независимо от обстоятелствата в нашето ежедневно съработничество с Бога, в делото на съзиждането на Тялото Христово, на Църквата „на живия Бог” (1 Тим. 3:15), „която Той си придоби със Своята кръв” (Деян. 20:28) и която повери нам, като ни заръча да опазим словесното стадо от външните и вътрешни заплахи, които се насочват върху нея (Иоан 15:20). Църква изповедническа и мъченическа, но и Църква славна, надмогнала времето, в която и днес се спасяват онези, които търсят Господа.
Всесърдечно благодаря за вниманието, любовта и уважението на всички вас – архиереи, клир и църковен народ, които в този ден славният Христов мъченик Неофит ни събира и  ни припомня от небесните висоти непреходните ценности на православната ни вяра и ни укрепява в нашия всекидневен християнски живот и подвиг в изповядването на Христовото име.
Специално благодаря на вас, моите събратя – митрополитите от Светия Синод на Православната ни Църква, за вашата неизменна братска любов и подкрепа към мене в нелекото и високоотговорно патриаршеско служение. Надявам се нашето единство във вярата и в любовта всякога да пребъдва между нас, свидетелствайки за общата ни вяра в Господа и непосрамващата надежда в Неговите обещания.
Благодаря и на Високопреосвещения Старозагорски митрополит Киприан за топлото приветствие от името на Св. Синод, Преосвещените епископи, освещения клир и богомолния народ на светата ни Църква.
Благодаря на Преосвещения Браницки епископ Григорий за отправеното поздравление от името на свещенството и христолюбивите люде от богохранимата Софийска епархия.
„Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно! (Пс. 132:1). 
„Господ благоволи към ония, които Му се боят, към ония, които се уповават на Неговата милост” (Пс. 146:11).
Божият мир, Неговата любов, великата Му милост и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!
Честит празник!
 
Слово-отговор на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на приветственото към него слово от името на Св. Синод по повод именния му ден, 21 януари 2017 г., София – виж репортаж.
 

Visits: 1

Skip to content