Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшейшество патриарх Неофит, прочетено при встъпването в длъжност на новия президент на Република България Румен Радев

Негово Светейшество патриарх НеофитВаше Превъзходителство г-н президент Радев,
Ваше Превъзходителство г-н президент Плевнелиев,
Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,
Почитаеми вицепрезиденти,
Обични в Господа братя и сестри,

Днес ставаме свидетели и съучастници в един исторически момент – новоизбраният президент на Република България и главнокомандващ на Българската армия встъпва официално в длъжност, заемайки най-високия пост в нашата държава. Отправихме гореща молитва към Бога да му даде нужните сили и мъдрост за предстоящото му служение.

Ние вярваме и изповядваме, че „в ръката на Господа е властта над земята, и потребния човек Той навреме ще въздигне върху нея” (Прем. Сир. 10:1, 4), за да се потруди в своето звание за благото на хората и да върши Божията воля. Властта винаги е свързана с отговорност и колкото по-голяма е властта, която Бог възлага, толкова по-голяма е отговорността, защото „комуто е много дадено, много и ще се иска, и комуто много е поверено, от него повече ще се изисква” (Лук. 12:48).

Многоуважаеми господин Президент, днес когато Бог възлага върху плещите Ви огромна отговорност за живота и благополучието на милиони хора в твърде сложно и размирно време Вие повече от всякога ще се нуждаете от Божията благодатна помощ и подкрепа. За да бъде успешно Вашето служение ще бъде необходимо да се вслушвате в стремежите и надеждите на българските граждани, да търсите онова, което е добро и полезно за тях, което носи сигурност, благоденствие и мир. Затова, на Вас ще са ви нужни особена чувствителност и мъдрост, присъщи на човек, който помни, че „Бог е, Който върши всичко у всички” (1Кор. 12:6), но всеки трябва да „внимава как зида” ( Кор. 3:10).

Като изразяваме увереността, че разбирателството и взаимодействието между Църквата и държавата ще продължат и занапред, пожелаваме Ви Бог от Когото е „всяко добро даяние и всеки съвършен дар” (Яков 1:17) да Ви обдари щедро с душевни и телесни сили, със здраве, търпение, мъдрост, разсъдителност, далновидност, да благослови Вашите трудове и да Ви укрепява, вдъхновява и направлява в предстоящото Ви служение на ползу роду болгарскому.

На многая и благая лета!

 

Слово на Негово Светейшейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, произнесено на 22.01.2017 г. в ПКСХП „Св. Александър Невски” при встъпването в длъжност на новоизбрания президент на Република България Румен Радев (вижте репортаж).

Visits: 3

Skip to content