Продължете към съдържанието

Среща на патриарх Неофит с посланика на Франция в България

 

Среща на патриарх Неофит с посланика на Франция в България„Страдахме заедно с френския народ, когато френски граждани станаха жертви на тероризма. Изказахме своите съболезнования и се молехме Бог да укрепи и утеши пострадалите и загубилите своите близки, както и това зло да не се повтаря” – каза Негово Светейшество Българският патриарх Неофит на Негово Превъзходителство посланика на Франция в България Ерик Льобел при срещата им на 26 януари. В хода на разговора бе подчертано, че тероризмът прави всичко възможно, за да радикализира хората и да противопостави християни и мюсюлмани, но че в България хората от различните вероизповедания живеят в мир.

В отговор на интереса, който посланик Льобел прояви по отношение мястото и ролята на БПЦ в българското общество, патриарх Неофит запозна своя гост с историческото значение и съвременното положение на православната ни Църква в България, като подчерта доброто отношение от страна на държавата и взаимно полезното взаимодействие между духовната и светската власт в различни области, като поддръжката на храмовете и манастирите – културни паметници, различни социални и благотворителни инициативи, официални чествания и др.
„С Божия помощ се стараем да служим за благото на своя народ и Църквата да изпълнява своята мисия в обществото – да бъде стожер на нравствеността и непреходните духовни ценности” – каза патриарх Неофит.
Негово Превъзходителство посланика Льобел поздрави патриарх Неофит с издигнатата номинация на Българската православна църква за Нобелова награда за мир и изрази своята подкрепа за тази номинация, в отговор на което Негово Светейшество каза: „Скъпо за нас е това внимание към БПЦ. Нейният подвиг в защита на българските евреи е отекнал в сърцата на българите и е бил вдъхновяващ за нашия народ и управниците ни. БПЦ, в лицето на своите архиереи, не се е побояла да се противопостави на волята на Хитлер и със своето решение да спре гоненията срещу нашите сънародници от еврейски произход” – каза патриарх Неофит.
„Ще бъдем радостни, ако се стигне до това отличие – допълни той – но знак за признателност е и самата номинация. Възприемаме я като израз на благодарност и внимание от страна на потомците на спасените български евреи и еврейския народ.”
"На една улица сме – "Оборище", и нашите отношения трябва да са като между добри съседи" – каза патриарх Неофит в заключение.
В края на срещата двете страни си размениха паметни подаръци.
 
Текст: Александра Карамихалева, Отдел "Връзки с обществеността" на Св. Синод
Снимка: Ангел Карадаков, фотограф на Св. Синод
 
Още снимки можете да видите на сайта на БПЦ-БП.
 

Visits: 0

Skip to content