Продължете към съдържанието

Награждаване на победителите в Третия международен конкурс за детско творчество „Бъди творец”

IMG 6034 scaledЗа трети пореден път в края на изминалата 2016 г. се проведе Международния конкурс за детска рисунка „Бъди творец“. Той се организира от Българската православна църковна община „Св. Кирил и Св. Методий“ в Хамбург, която в настоящата 2017 г. ще чества своя 10-годишен юбилей от създаването си.

Един от начините, с които енорията подпомога своята дейност е издаването и разпространението на православен календар. Именно в него широката общественост в Германия и България могат да видят отличените в конкурса творби на малките християнчета, които в третото издание представиха своето виждане за сътворението на света.

Детското творчество бе оценено от жури, което избра 12 рисунки, които да красят страниците на календара за 2017-та г. В чест на годишнината на енорията т. г.  за са включени и  още 12 рисунки.

В началото на м. декември м. г. в Хамбург се състоя награждаване на отличилите се участници, но поради невъзможност на наградените деца от България да присъстват, на 28 януари бе организирано тържество в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.

Гост на тържеството бе Мелнишкият еп. Герасим, главен секратар на Св. Синод, който  приветства многобройните присъстващи  от името на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Еп. Герасим поздрави децата за участието им в конкурса като подчерта добрата кауза, в която те участват- да се построи български храм „Св. Кирил и Методий“ в Хамбург.

„Нашите сънородници имат нужда от този храм. Това е мястото където могат да се съберат и заедно да се помолят на Бога…..защото не е лесно да се живее на Запад. Ролята на Българската църква зад граница е много отговорна: да съхрани българските корени и българския език. Дай  Боже, чрез творчеството, което е начин на общуване, а в този случай и за подпомагане, да постигнем целта- постояването на храм, който е далеч от родината, но който да пази нашата православна вяра. Пожелаваме успех на енорийския свещеник Кръстин Апостолов, а всички ние да му помагаме с каквото можем.“- каза още еп. Герасим.

Детският празник, организиран съвместно от Софийска духовна семинария и Българската православна църковна община в Хамбург започна с музикално изпълнение на деца, изучаващи православната вяра и традиции в Богословския факултет „Св. Климент Охридски“. Заедно със своя духовен отец- свещеник Сава Кокудев те изпълниха адаптирани на български език псалми и духовни песни.

Наградите на малките художници връчи Мелнишкият епископ, а благопожелания от името на ректора на СДС към творците отправи свещеник Божидар Маринов, ефимерий на семенарския храм и преподавател в духовната школа. След награждаването присъстващите можаха да разгледат поставената изложба на детски рисунки и да се почерпят с вкусни лакомства. „Участвайте отново“- пожела владиката и благослови отново децата.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{gallery}28.01{/gallery}

Visits: 0

Skip to content