Продължете към съдържанието

Посрещане на Сретение Господне и частица от св. мощи на света Мария Магдалина в Самоковския манастир

Sam001На 2 февруари, деня, в който св. Църква отбелязва един от големите си Господски празници – Сретение Господне, в  манастир „Покров на Пресвета Богородица” – гр. Самоков имаше двоен празник. Тържествено беше посрещната частица от мощите на една от най-почитаните светици – равноапостолна Мария Магдалина. Светите мощи са получени като дарение от Чипровския манастир с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, и с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан.

В Самоковската св. обител частицата от св. мощи бе донесена от протосингела на Видинска св. митрополия Негово Високопреподобие архимандрит Антим и от йеромонах Спиридон – игумен на манастира „Св. Йоан Рилски”- гр. Чипровци.
Св. мощи на св. Мария Магдалина ще останат завинаги в манастирския храм за молитвено поклонение и духовно възрастване на православните християни.
Празникът Сретение Господне бе отбелязан с тържествена света Литургия, отслужена от архимандрит Антим, йеромонах Спиридон, свещенослужителите о. Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, и о. Любомир Мишков. След светата Литургия духовното тържество завърши с многолетствие и проповед от архимндрит Антим, който поздрави  вярващите с празника и ги благослови, та достойно да вървят по пътя на спасението.
Десетки благочестиви християни се поклониха на светите мощи на равноапостолна св. Мария Магдалина, която някога спасително срещна Господа и Го последва навеки! И нам, по нейните молитви, такава вярност, такава утеха и такова спасение в Христа Иисуса! Амин.

Текст: майка Пелагия, и.д. игумения на Самоковската св. обител

 

{joomplucat:66 limit=10|columns=3}

Visits: 0

Skip to content