Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит благослови вярващите в деня на св. Харалампий

Негово Светейшество патриарх Неофит"Да сме единни във вярата и любовта и така да заслужим Христовата любов"- това пожела Негово Светейшество патриарх Неофит, в деня в който честваме св. свщмчк Харалампий Чудотворец и св. мчца Валентина. В чест на светиите, в митрополитския храм „Св. Марина“ бе отслужена празнична св. Литургия, предстоявана  от софийския протосингел ставр. ик. Ангел Ангелови и с участието на дякон Деан Коруноски.

За духовна радост и благословение на присъстващите бе изнесена за поклонение частица от мощите на св. Харалампий, която се покои в митрополитския храм. След като се поклони на светинята, Негово Светейшество патриарх Неофит взе молитвено участие в богослужбата като отправи своите молитви в св. олтар.

Празничните и литургични песнопения бяха огласени от служители на Софийска митрополия, които умело съчетаваха монодийните църковни песнопения, с многогласни изпълнения.

В края на Литургията с пастирски думи към присъстващите се обърна отец Ангел. За  Божията любов, която влиза в сърцата ни чрез Дух Светий бяха думите на протосингела. "Дух Светий прави чудеса с всички ония, които следват Христа. И в трудните време на гонения и мъчения, чрез Дух Светий християните победиха страха и плътта, благодарение на истинската си вяра в Бога"- каза отец протосингелът и продължи словото си за ценността на св. мощи и за свитеделството на вярата на днес чествания  св. Харалампий. "Да имаме силната и  непоколебима вяра на светеца, която той показа и пред мъчителите си"- пожела отец Ангел.

След заамвонната молитва протосингелът освети приношенията от мед, който по традиция се освещават в деня на св. Харалампий.

Традицията да се освещава медът се основава на житието на светеца, което разказва за чудесното му изцеление след страшните изтезания и за дългия му земен живот (светецът умира на 113 години), и е свързана с народната медицина, според която медът има изключителни лечебни свойства. Осветеният мед се съхранява в домовете и се яде от него през годината за здраве и изцерение на душевни и телесни болести.

+++

Св. свещеномъченик Харалампий бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на идолите. Предаден на мъчения, стъргали тялото му с железни куки. Раните по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт. Осъден на посичане, св. Харалампий издъхнал преди мечът да го докосне. Това станало, когато бил на 113 години, по времето на Септимий Север, през 198 година.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{gallery}10-02-2017{/gallery}

Visits: 0

Skip to content