Продължете към съдържанието

Една година от канонизацията на св. Серафим Софийски

Негово Светейшество пред иконата на св. Серафим СофийскиНа 26 февруари (неделя) се навършва една година от тържественото прославление на новоканонизирания светия – св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец. В патриаршеския катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски” бе отслужена архиерейска св. Литургията, възглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в съслужение със Западно и Средноевропейския митрополит Антоний и Старозагорския Киприан, Тихвински и Лодейнополски епископ Мстислав от РПЦ-МП, Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод, Браницки епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит, монаси и свещеници от София и страната. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит взе молитвено участие в светата богослужба.

По време на причастния канон митрополит Киприан се обърна към събралите се със слово. Той каза: „Само една година ни дели от прославлението на Богучарския архиепископ Серафим, почитан от Българската и Руската православни църкви като светител и чудотворец. Много са обаче годините, в които верните православни християни по българските земи се стичат в криптата на храма на Руското подворие „Св. Николай”, където, покланяйки се пред гроба на светителя, с умиление наричан от хилядното православно множество Владика Серафим, чувствайки неговата святост и дръзновение пред Бога, просят неговото молитвено ходатайство пред престола на Господа”. Митрополит Киприан каза още, че „трябва да се поучим от ревността му по чистата и неподправена от лъжеучения спасителна православна вяра. Нито изкушенията, нито заплахите успели да отклонят светителя от тесния, труден и трънлив, но водещ към спасение път на православната вяра, грижливо пазена единствено и само в Църквата Христова.”
Междувременно в Руската църква с благословението на патриарх Неофит литургията бе възглавена от Знеполския епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит.
 
Предния ден в Руския културно-информационен център се състоя юбилейна научно-богословска конференция, посветена на годишнината от прославлението на св. Серафим. Пак в събота в Руския храм-подворие „Св. Николай“ започна Всенощно бдение, което бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.
 
Още снимки можете да видите на официалния сайт на Св. Синод.
 
Текст и снимка: Ангел Карадаков
 

Visits: 0

Skip to content