Продължете към съдържанието

Долна баня почете паметта на своя Смоленски епископ Нестор

Nestor 2Днес на 14 март се навършиха четири години от блаженната кончина на Смоленския епископ Нестор, почетния гражданин на Долна баня и бележит духовник, историк, краевед и поет.
Роден на 29 май 1925 година в тогавашната гара Костенец, днес град Костенец, останал сирак на 8 години Никола Стефанов Кръстев, както е светското му име, е отгледан от баба си и дядо си в Долна баня.
Тук завършва основното си образование, а през 1946 година с отличие Духовната семинария в столицата и получава стипендия за студент в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".
На 8 декември 1946 година в Рилския манастир приема монашеско пострижение и приема името Нестор.

Следващата година е ръкоположен за йеродякон, а през 1959 година е вече архимандрит. От 1971 година Нестор е представител на Българското църковно подворие в Москва. През 1980 година получава духовната титла Смоленски епископ Нестор.
Смоленски епископ Нестор е бил последователно игумен на манастирите – Бачковския манастир, Рилския манастир и Троянския манастир.
От 2001 година е заслужен покой в Лопушанския манастир.
Почива на 14 март 2013 година и е погребан в двора на Светата обител с големи
духовни почести.
Смоленски епископ Нестор е автор на 467 различни публикации – църковни, исторически, краеведски и поезия. Автор е на две стихосбирки – "Пришепнати слова" и "Съдба и поезия". а едно от емблематичните му последни стихотворения е "Сънувам Долна баня!"
Днес паметта на Смоленски епископ Нестор бе заслужено и достойно почетена от членовете на пенсионерския клуб "Надежда" в Долна баня с председател Атанаска Лазарова и от членовете на Сдружението на хората с увреждания "Венетица" с председател инж. Светла Стоименова. Те разказаха накратко за живота и делото на своя съгражданин и почетен член на клуба на инвалидите, след което почетоха паметта му с едноминутно мълчание.
По повод годишнината от блаженната му кончина в двата клуба бяха подредени траурни кътове със снимки и творби на епископ Нестор, траурен кът имаше и в библиотеката на народно читалище "Рила-1898", където той е дарил с автограф приживе двете си стихосбирки.

Любомир Кузев 

{gallery}gallery/14-03-2017-db{/gallery}

Visits: 0

Skip to content