Продължете към съдържанието

Поздравително слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към новоизбрания Врачански митрополит Григорий

Негово Светейшество патриарх Неофит във Враца† Н Е О Ф И Т 
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
 
Ваше Високопреосвещенство, обични  в Господа владико Григорий,

В Третата неделя на спасителния Свят и Велик пост, когато заедно с цялата Църква се покланяме пред светия и животворящ Кръст Господен, който по Божи промисъл стана оръдие на нашето спасение, отправям към Вас архипастирски благослов, като Ви засвидетелствам от името на Св. Синод и от Свое име искрените ни благопожелания за дълголетно, доброплодно и от Бога благословено архипастирско служение в богодаруваната Ви Врачанска епархия.
Християнският живот е себеотречение и радостно носене на Кръста. Така казваше Сам Спасителят на учениците Си в дните на Своя земен живот: „Ако някой иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва” (Мат. 16:24). Защото „който не носи кръста си, а върви след Мене, не може да бъде Мой ученик” (Лука 14:27).
Нека знакът на Кръста, чрез който се спасяваме и който осенява и Вашето встъпване като канонично избран кириарх на светата Врачанска митрополия, съпътства и цялото Ваше митрополитско служение за слава Божия и възрастване във вярата и в християнския живот на поверените Ви от Бога клир и христоименито паство. Нека Ви огражда любовта и доверието на Христовото словесно стадо, което ще водите по тесния, но спасителен път към Царството на нашия Небесен Отец, в което, по думите на Спасителя, „има много жилища” (Иоан 14:2) и дето „око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат“ (1 Кор. 2:9).
Нека дните и годините на архиерейското Ви служение в Църквата Христова бъдат мирни и благодатни!
Нека Божият мир, благодат и велика милост да пребъдват с Вас и с поверената Ви епархия!
Нека всякога и във всички Ваши дела да Ви води Вашата любов към Господа Иисуса Христа и всякога да Ви упътва Духът на истината, Който пребъдва в Христовата Църква!
За много и благословени години, Високопреосвещени владико!
 
 
Поздравително слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към новоизбрания Врачански митрополит Григорий, 19 март 2017 г., Неделя Кръстопоклонна, Враца.
 
 

Visits: 0

Skip to content