Продължете към съдържанието

Врачанският митрополит Григорий тържествено бе посрещнат в с. Зверино

IMG 9827JPG

На 18 март 2017 г. Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий след като отслужи св. Литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ и се сбогува с клира и паството на Софийска епархия, официално отпътува за пределите на поверената му от Бога епархия. Повече от десет години той се потруди в диоцеза на Софийска епархия, първо като протосингел, а впоследствие и като викарен епископ.

Лично Негово Светейшество Българския патриарх Неофит изпрати своя най – близък помощник в църковните дела. Той му връчи архиерейски посох с пожелание за ревностна пастирска грижа.

Той потегли от сградата на св. Софийска митрополия, придружаван от множество софийско духовенство, начело с протосингела на св. митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, както и от митрополитски църковнослужители. Съпровождащ митрополит Григорий в новото му попечение на синодален архиерей, който щеше да го въдвори в овдовялата епархия бе Старозагорският митрополит Киприян, назначен от Св. Синод  за наместник на Врачански архиерейски престол до избора на нов митрополит.

Новият митрополит бе тържествено посрещнат в с. Зверино, първото гранично село на епархията. На централния площад  го очакваха областният управител Момчил Младенов и кметът на гр. Мездра- инж. Генади Събков, както и многоброен народ и свещенство.

Като представител на Врачанския епархийски съвет ик. Младен Славков връчи на митрополит Григорий Врачанския архиерейски посох и кутия с пръст от богоповерената му епархия. Той  го поздрави с прочувствено слово, в което подчерта, че духовенството и епархиотите на Врачанска епархия с трепет и благодарност към Бога посрещат своя духовен архипастир, за да ги води към Бога и спасението.

Като всесърдечно благодари на цялото врачанско църковно изпълнение за топлото и радушно посрещане митрополит Григорий се обърна с думите:  „С голяма радост и дълбоко вълнение прекрачвам днес границата на богохранимия Врачански диоцез, за да встъпя в него като канонично избран и утвърден от Свещеноначалието на Българската православна църква Врачански митрополит“- и обеща: „В дейността си като архипастир в Църквата Христова неизменно ще се ръководя от образеца за пастирско служение, който ни е завещан от нашия Господ и Спасител Иисус Христос, Който казва, че „… Син Човеческий не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина” (Мат. 20:28). Такава е волята Божия и нея ще се стремя да следвам, като ще разчитам на доверието, подкрепата и съдействието на всички вас – всечестния клир, боголюбивото монашество и Божия народ в светата Врачанска епархия.“- каза още той и благослови: “Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с всички нас!“

Представителите на държавната власт продължиха сърдечно да го приветстват, младежите и децата му поднесоха ароматна питка и поздравление, а народът го опсипа с цветя и многобройни пожелания за здраве и успех.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{gallery}18-03-2017{/gallery}

 

Visits: 1

Skip to content